Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlokobna poslastica

Slatkiš popularan među djecom može izazvati rak? Neke zemlje zabranile su upotrebu sporne tvari

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Može li šećerna vuna izazvati rak? Neke indijske države misle tako i zabranile su prodaju ružičaste i slatke poslastice.

Prošlog tjedna južna država Tamil Nadu uvela je zabranu nakon što su laboratorijski testovi potvrdili prisutnost tvari koja uzrokuje rak, Rhodamine-B, u uzorcima poslanima na testiranje.

Ranije ovog mjeseca savezni teritorij Puducherry zabranio je slatkiš, dok su druge države počele testirati njegove uzorke.

Šećerna vuna popularna je među djecom diljem svijeta, a vole je zbog njezine ljepljive teksture koja se topi u ustima. No neki indijski dužnosnici kažu da je slatkiš zlokobniji nego što se čini, piše BBC.

P Satheesh Kumar, službenik za sigurnost hrane u gradu Chennai u Tamil Naduu, rekao je da sastojci u šećernoj vuni mogu dovesti do raka i utjecati na sve organe u tijelu.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Kad nema ljubavi Udarili Putina gdje ga najviše boli i narušili dobre odnose: "Ne žele riskirati, mogu izgubiti puno više od Rusije"

Njegov tim pretresao je prodavače slatkiša na plaži u gradu prošlog tjedna. Kumar je rekao da slatkiše koji se prodaju u gradu proizvode nezavisni prodavači, a ne registrirane tvornice.

Nekoliko dana kasnije vlada je objavila zabranu njegove prodaje nakon što su laboratorijski testovi u uzorcima otkrili prisutnost kemijskog spoja rodamina-B. Kemikalija daje fluorescentnu ružičastu nijansu i koristi se za bojenje tekstila i kozmetike.

Pročitajte i ovo Potres pogodio jug Hrvatske Jači nego prethodni Još jedan potres udario na jugu Hrvatske: ''Dobro je zatreslo!''

Pročitajte i ovo Ilustracija Važno za roditelje Počeli upisi u prvi razred: Prvi put su online, samo je jedan grad izuzetak

Studije su pokazale da kemikalija može povećati rizik od raka, a Europa i Kalifornija zabranile su njezinu upotrebu kao boje za hranu .

Dok je zabranjivao šećernu vunu u Tamil Naduu, ministar zdravstva Ma Subramanian rekao je da će korištenje Rhodamine-B u prodaji i posluživanju hrane biti kažnjivo prema Zakonu o sigurnosti hrane.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene