Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može povećati rizik od raka

Hitno upozorenje! Čips sadrži kancerogenu tvar, Hrvatska poslala prijavu

Čips, ilustracija (Guliver/Thinkstock)
Čips, ilustracija (Guliver/Thinkstock)
Visoka razina akrilamida pronađena je u čipsu s okusom paprike proizvedenom u Srbiji.

Nakon što je na hrvatskoj granici u prehrambenom proizvodu koji je proizveden u Srbiji utvrđena visoka razina kancerogenog akrilamida, proizvod nije ušao na hrvatsko tržište te je uništen.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu poslala je upozorenje, a ono se odnosi na Hrvatsku i Srbiju, navodi se na stranici Europskog sustava za brzo uzbunjivanje.

Pročitajte i ovo Poplave u Sloveniji Stanje se polako smiruje FOTO/VIDEO Poplave prouzročile najveću štetu u povijesti Slovenije: Poplavni val tijekom noći dolazi u Hrvatsku

Pročitajte i ovo Ilustracija Iznimno opasno FOTO "Gdje su roditelji?! Treba im zauvijek zabraniti pristup": Pojavila se fotografija dvoje djece na kruzeru koja ledi krv u žilama

Akrilamid većinom nastaje prilikom obrade hrane ili na niskoj vlažnosti, a u većini slučajeva nalazi se u kruhu, prženom krumpiru, čipsu, žitaricama za doručak, keksima, krekerima i kavi.

Pročitajte i ovo Irina Bilocerkovec Nakon pokušaja atentata FOTO Žena ukrajinskog političara na naslovnici Playboya: "Šavovi, ožiljci, rane posvuda. Bila sam Frankensteinovo čudovište"

Akrilamid se u organizmu pretvara u glicidamid, koji izaziva mutacije i oštećuje DNK, a prisustvo akrilamida u hrani može povećati rizik od razvoja raka.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene