Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"tuširanje u dvoje"

Reporter Dnevnika Nove TV o štednji u Njemačkoj: "Vlada je već prošloga mjeseca kritizirala građane zbog prekomjerne potrošnje energije"

Što je s Njemačkom? Prijeti li njoj recesija? Poslovično štedljivi Nijemci već uvode redukcije grijanja. Kaže se da ako "kihne Njemačka, razboli se pola Europe". Kiše li već Njemačka doznao je reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič.

Reporter Dnevnika Nove TV Mario Jurič javio se uživo iz Berlina.

"Naizgled ovdje u Berlinu sve štima, život teče uobičajeno. No, čim smo sletjeli u Njemačku, bili smo zatrpani informacijama o štednji energije i energetskoj krizi. U razgovoru sa stanovnicima Berlina mogu se čuti dvojaka razmišljanja. Od onih koji se boje mjeseca koji su pred njima do onih koji uopće ne razmišljaju o svojoj potrošnji", izvijestio je Jurič iz Berlina.

S druge strane, rekao je Jurič, stanovnici drugih gradova u Njemačkoj kažu kako je zasad sve na preporukama. "Tako je, primjerice, kada je riječ o tuširanju. Preporuka tuširanja je u dvoje i hladnijom vodom što na neki način može biti i romantično. Romantike može biti i u korištenju električne energije jer je preporuka da se ona što manje koristi pa ta romantika može biti izraženija i noću", rekao je.

Pročitajte i ovo Energenti: Ilustracija - 1 obaraju se rekordi Pogledajte koliko su naftne kompanije zaradile u energetskoj krizi, imaju ogromnu dobit: "Ovo je ratni profit"

Pročitajte i ovo Kanabis - 1 Za sve punoljetne Marihuana u rekreativne svrhe: Europska gospodarska sila legalizacijom planira dopuniti proračun i razbiti crno tržište

"Vlada je već prošloga mjeseca kritizirala svoje građane zbog prekomjerne potrošnje energije. Ona u svome planu ima smanjenje potrošnje plina za oko dva posto, negdje oko 20 milijardi eura uštede. U srijedu je Njemačka donijela odluku o korištenju kartice za javni prijevoz u iznosu od 49 eura. Na taj način želi potaknuti svoje građane da što više koriste javni prijevoz. Prošloga mjeseca mogli smo čuti i njemačkog kancelara Olafa Scholza koji je kazao kako će Njemačka valjda prebroditi ovu zimu, dodavši kako su skladišta njemačkog plina na oko 95 posto, što je više od cilja", dodao je. 

Još od rujna, rekao je Jurič, u Njemačkoj su na snazi mjere uštede energije u javnim ustanovama i energije kada je riječ o grijanju.

"Javne ustanove trebaju imati grijanje na 19 stupnjeva, izuzev bolnica. Također, neke javne institucije kao kulturni spomenici su u mraku ili su sa smanjenim intenzitetom. Dakle, pred stanovnicima Njemačke su izazovni mjeseci. Vidjet ćemo koliko će oni slušati upute države", zaključio je reporter Jurič. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene