Obavijesti Video Pretražite Navigacija
novi propisi

Što je nezakonito izvan interneta treba biti nezakonito i na njemu: Tri ključna prijedloga novog Propisa o digitalnim uslugama

Zaštita temeljnih prava na mreži, mjere protiv dezinformacija i lažnih vijesti te zaštita podataka sukus su prijedloga Europskoga parlamenta koji želi strogi pravni okvir uključujući novčane kazne za suzbijanje ilegalnih sadržaja i bolji nadzor nad štetnim sadržajem.

Posljednji propis o elektroničkoj trgovini u Europskoj je uniji izglasan davne 2000. godine. Europski parlament želi moderna pravila za internetske platforme i trgovine kao i obvezujući mehanizam za suzbijanje nezakonitih sadržaja na internetu.

Od Europske komisije traži da riješi trenutačne nedostatke u internetskom okruženju kroz svoj paket propisa o digitalnim uslugama koji će biti predstavljen u prosincu.

Novim se paketom namjerava oblikovati digitalno gospodarstvo na razini Europske unije i utvrditi standardi za ostatak svijeta.

Mjere predložene u izvještaju mogu se podijeliti u tri glavna stupa. Prvi je zaštita temeljnih prava na mreži. Drugi stup su mjere protiv dezinformacija i lažnih vijesti, a treći podrazumijeva zaštitu podataka.

1. Zaštita temeljnih prava

Europski parlament od Komisije traži stroža pravila za suzbijanje nezakonitog sadržaja na internetu. Ističe kako bi trebalo uspostaviti obvezujući mehanizam obavješćivanja i djelovanja. Na taj bi način korisnici mogli obavijestiti internetske posrednike o potencijalno nezakonitom sadržaju ili ponašanju, ali i zatražiti pravnu zaštitu.

2. Mjere protiv dezinformacija

Uvođenje strogog razlikovanja između nezakonitog i štetnog sadržaja odrednica je ovog stupa. Parlament smatra kako je na neovisnom pravosuđu prosudba kontrole štetnosti ili nezakonitosti objavljenog sadržaja.

3. Zaštita podatka

Već spomenuta deviza ''što je nezakonito izvan interneta nezakonito je i na njemu'' treba biti temelj budućih propisa o digitalnim uslugama. Platforme i usluge internetskog posredovanja moraju poboljšati otkrivanje i uklanjanje lažnih tvrdnji i nepoštenih trgovaca. Zastupnici Europskoga parlamenta zatražili su i uvođenje novog načela ''upoznaj svojeg klijenta'' kojim bi se provjeravala i sprječavala lažna poduzeća i nezakonita prodaja.
Zaštita korisnika imperativ je, a Parlament se nada se da će se njegove sugestije naći u novome Propisu o digitalnim uslugama koje će Europska komisija predstaviti u prosincu.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene