Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije je priopćilo da im je stigao službeni poziv za sastanak s "trojkom" Kontaktne skupine o statusu Kosova, koji će se održati 30. kolovoza u Beču.


Očekuje se da Beograd ovih dana priopći sastav pregovaračkog tima. 

Vezani članci Sukob na Kosovu EU i SAD oštro osudili sukobe na Kosovu: "Ovakve aktivnosti imat će posljedice po naše bilateralne odnose" Sukob na Kosovu Kaos na Kosovu, šok bombe i suzavci u nekoliko naselja: Vučić šalje vojsku na granicu

Ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić izjavio je srijedu da će javnost biti upoznata sa sastavom izaslanstva nakon što stigne pisani poziv s njegovim dnevnim redom.

On je prije toga kazao da srpska strana nije formirala pregovarački tim zato što se ne zna predmet, forma i način na koji će početi pregovori. 

Službeni, pisani poziv stigao je u četvrtak i u Prištinu, objavljuju beogradski elektronički mediji. 

Johanson: EU podržava Ahtisaarijev plan za Kosovu

Posebni izaslanik Javiera Solane na Kosovu i voditelj Ureda Europske unije u Prištini Jonas Johanson izjavio je u četvrtak da Europska unija podržava paket međunarodnog posrednika Martti Ahtisaarija za budući status Kosova.

Poslije sastanka s premijerom Kosova Agimom Cekuom, Johanson je izjavio da EU veoma cijeni angažiranje kosovske strane na uspješnom okončanju procesa statusa Kosova.

"EU visoko cijeni spremnost Kosova za nastavak procesa. EU je također jasno kazala da razdoblje dodatnih pregovora treba biti ograničeno i treba se okončati bez drugih nepotrebnih odgoda", kazao je on.

Premijer Ceku je istaknuo kako se pitanje Kosova mora tretirati kao europsko i zato zemlje članice Europske unije trebaju sačuvati jedinstveno stajalište o planu Marttija Ahtisaarija i priznati neovisnost Kosova nakon dodatnih pregovora od 120 dana.

"Teške odluke odgodom ne postaju lakše, već se one moraju donijeti i mi tražimo od EU da sačuva jedinstvo oko Ahtisaarijeva prijedloga i da prizna neovisnost poslije 120 dana", kazao je kosovski premijer.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju