Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Više od 7000 tamilskih pobunjenika ispitano je na sudu u Šri Lanki zbog odgovornosti u najdužem azijskom ratu, objavila je šrilanska vojska.


Nakon prošlotjednog proglašenja pobjede nad pobunjeničkim separatistima šrilanska vlada treba odlučiti o 262.000 ljudi koji su pobjegli iz područja sukoba. Više od 210.000 raseljenih nalazi se u Manik Farmu, najvećem logoru na sjeveru Šri Lanke, koji su posjetili novinari, a u nedjelju glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon.

Vezani članci Slika nije dostupna Ban Ki-moon: Spriječite krvavi završni obračun Slika nije dostupna Pobunjenici ostali bez oba zrakoplova

Vojni glasnogovornik je, rekavši da je rehabilitacijski postupak za bivše pripadnike Oslobodilačkih tigrova Tamilskog Elama (LTTE) već počeo, objasnio da su se borili protiv vojske te da moraju proći taj postupak kako bi mogli živjeti poput običnih stanovnika. Od početka bitaka predalo se 9100 boraca LTTE-a, od kojih je nakon sudskih procesa oko 7000 vlada poslala u rehabilitacijska središta, a ostalima će se suditi, dodao je vojni glasnogovornik.

Obitelji boraca koji su se sami predali kritiziraju tu odluku i naglašavaju da ih je LTTE odveo nasilno. U 34-mjesečnoj ofenzivi, kojom je šrilanska vojska završila 25-godišnji građanski rat, poginulo je 22.000 tamilskih pobunjenika i 6200 vojnika. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon zatražio je od Šri Lanke da istraži optužbe za kršenja ljudskih prava koja je počinila vojska u tijeku pobjedničke ofenzive na tamilske pobunjenike.

(Hina)