Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Srbija ima europsku perspektivu, ali za nastavak pregovora o približavanju Europskoj uniji potrebni su jasni znaci spremnosti nove srbijanske vlade na suradnju s Haškim sudom, izjavio je u Beogradu nizozemski ministar vanjskih poslova Bernard Boot.


Nizozemski ministar je novinarima nakon susreta sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Vukom Draškovićem kazao da je potrebno da Srbija što prije formira novu proeuropsku vladu koja će "dati jasan znak da je spremna uhititi haške bjegunce".

Vezani članci Testiranje na koronavirus i Davor Božinović, ilustracija Stožer donosi nove mjere za Dalmaciju: Ministar dao naslutiti o čemu se radi, najavio objavu detalja Cijepljenje, ilustracija Dječja paraliza, hripavac, zaušnjaci...: "Prije nego što odluku donesete na temelju argumenata 'stručnjaka' s diplomom internetskog pretraživača, uzmite u obzir i ovo"

Boot, koji se u Beogradu sastao i sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem, izrazio je zadovoljstvo zbog Tadićevog uvjeravanja da će pregovarački tim Beograda otići u Beč 21. veljače na nastavak razgovora o budućem statusu Kosova, dodajući da je bolje rješenje postići "uz međusobno razumijevanje, nego ga nametnuti".

Ministar Drašković izjavio je da Srbija ima pravo biti protiv
"nasilnog prekrajanja svojih međunarodno priznatih granica", što se ne može tumačiti ekstremnim i nekonstruktivnim ponašanjem, te dodao da se nada da će na kraju ipak doći do kompromisa kojim će se poštivati sva prava kosovskih Albanaca, ali i teritorijalna cjelovitost države Srbije.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika Tadića, u razgovoru s nizozemskim šefom diplomacije rečeno je da će Srbija sudjelovati u pregovorima o Kosovu i diplomatskim sredstvima braniti svoje nacionalne i državne interese, te da neće prihvatiti neovisnost Kosova, a dodaje se i da će glavni prioriteti nove vlade biti završetak suradnje s Haškim sudom, obnavljanje pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s EU, kao i provođenje reformi neophodnih da bi Srbija što prije postala kandidat za punopravno članstvo u EU.