Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Žele znati kako stvari stoje

Srbija traži da se razjasni koji su EU uvjeti za pristupne pregovore

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić rekao je u srijedu da Srbija inzistira na razjašnjenju uvjeta za pristupne pregovore s Europskom unijom (EU) usprotivivši se onome što je nazvao stalnim postavljanjem novih uvjeta.

"Ne kažemo da ćemo voditi rat s EU, ali moramo se razjasniti", izjavio je Dačić u na tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s šefom diplmacije Zambije, ocijenivši da Srbija "iako nije moćna, ne može pljeskati" učestalim postavljanjem novih uvjeta za otvaranje pristupnih poglavlja za pregovore sa EU.

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Komentirajući uvjete koje je Njemačka postavila za otvaranje poglavlja i na upit da objasni svoju prijašnju izjavu da Srbija ne prihvaća nove zahtjeve, srbijanski šef diplomacije rekao je da Srbija ne prihvaća takvu praksu.

"Ne želimo da se s nama tako razgovara. Ne prihvaćamo takvu praksu da imamo službeni stav kako (novih) uvjeta nema, a ispostavi se da oni postoje", rekao je Dačić

"Treba razgovarati, to jest EU treba razgovarati s Njemačkom što ćemo dalje raditi", reko je Dačić, upitavši kakve veze ima "Park mira" na mostu u Kosovskoj Mitrovici s Bruxelleskim sporazumom i "kako se on pojavio na vrhu liste njemačkih uvjeta".

Dačić je podsjetio da se dodatno postavlja 11 točaka koje je usvojio njemački parlament, što je uvjet da Njemačka potvrdno odgovori za otvaranje nekih poglavlja. Među tim uvjetima je pitanje otvaranja mosta i Parka mira koji dijeli Kosovsku Mitrovicu na sjeverni, većinski srpski, i južni, većinski albanski dio.

Upozoravajući da to nije obuhvaćeno bruxelleskim sporazumom, Dačić je ocijenio da se "očito radi o novim uvjetima". Dačić je, kako danas navode beogradski mediji, izjavio da Srbija neće više prihvatati praksu “pokretnih ciljeva”.

"Tu praksu Srbija više ne prihvaća. Mi igramo otvorenih karata. Sve smo obveze izvršili i ne dozvoljavamo da se netko igra s nama", poručio je Dačić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene