Alarmantne informacije stižu iz susjedne nam Bosne i Hercegovine.


Nakon posljednjeg terorističkog čina u sklopu kojeg je Enes Omeragić, inače sljedbenih vehabijskog pokreta, ubio dvojicu pripadnika oružanih snaga BiH, Slobodna Dalmacija odlučila je, kako pišu, 'zaroniti' u sigurnosno-obavještajni sustav i istražiti što u susjednoj nam zemlji poduzimaju po pitanju sigurnosti i koliko sljedbenika vehabijsko-selefijskog pokreta označavaju kao potencijalne teroriste.

Vezani članci Slika nije dostupna Majke Srebrenice pisale hrvatskoj Predsjednici: "Smatrale smo vas kraljicom Balkana, ali grdno smo se prevarile" Slika nije dostupna Reis Kavazović: Ujediniti se u borbi protiv onih koji provode teror u ime islama

Informacije do kojih su došli su alarmantne - u BiH postoji najmanje 35 vehabijskih komuna koje su evidentirali i prate organi sigurnosti.

GRAFIKA Koliko su nam udaljena uporišta ekstremnih islamista u BiH?

Jedna od njih 35, smještenja u općini Gornji Vakuf-Uskoplje, je atipična i, piše Slobodna, služi kao kamp za obuku s oružjem na vojnom poligonu bivše JNA. U zajednici vještine s oružjem svakodnevno usavršava od 80 do 120 pripadnika radikalnog islama. 'Gnijezdo' vehabija nalazi se samo 100 kilometara od hrvatske granice.

Više o ovoj komuni pročitajte u današnjoj Slobodnoj Dalamaciji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook