Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Franzuzi izenađeni

NSA masovno prisluškivala Francuze

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Amerika je špijunirala Francusku. Nakon Njemačke, to je najnoviji odraz slučaja Snowden. Podatke zviždača, bivšeg američkog obavještajca objavio je francuski Le Monde. I dok Edward Snowden uživa politički azil u Rusiji, Bijela kuća je zasad bez komentara, a Francuzi su iznenađeni.

Američka tajna služba NSA masovno je prisluškivala Francuze. Za nešto manje od mjesec dana snimili su telefonske razgovore više od 70 milijuna francuskih građana. Dokumente je još u lipnju otkrio bivši obavještajac Edward Snowden. Francuski ministar unutarnjih poslova te podatke naziva šokantnima.

Pročitajte i ovo Zec, Ilustracija U Francuskoj Divlji zečevi preplavili grad: Gradonačelnik pronašao rješenje, brojni užasnuti - "Ovo je skandalozno!" Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim

'Nazvat ćemo američke vlasti i zatražiti precizno pojašnjenje. Učinit ćemo to u sljedećih nekoliko sati', kauao je Manuel Valls. Mininistar vanjskih poslova na sastanak je hitno pozvao američkog veleposlanika u Parizu.

>> Novi skandal: Prikupljaju SVE kontakte korisnika Gmaila, Yahooa i Facebooka!

Američka tajna služba NSA je, prema pisanju Le monda, operaciju prisluškivanja provodila je od 10. prosinca prošle do 8. siječnja ove godine. Snowdenovi dokumenti pokazuju da su primarne mete te ilegalne akcije bili osumnjičeni za terorističke aktivnosti, ali i pojedinci iz francuskih poslovnih krugova te politike.

Što se terorizma tiče, nije na odmet podsjetiti da su upravo francuski obavještajci mnogo prije napada 11.rujna američku administraciju, i to povjerljivom diplomatskom poštom - upozoravali što bi im se moglo dogoditi.

Paralelno s Le mondom, priču o špijunaži donosi i njemački Der Spiegel. Amerikanci su u Meksiku provodili mnogo opsežniju operaciju od hakiranja i maila predsjednika Calderona-inače bliskog američkog partnera.

Bila je to kompleksna operacija političke i gospodarske špijunaže. Edward Snowden od srpnja je ruski azilant. Američki državni tajnik doputovao je u Pariz na ranije dogovoren sastanak s arapskom ligom. Bijela kuća o špijunskoj je aferi zasad bez komentara.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene