Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nakon otkrića da su Amerikanci masovno prisluškivali francuske građane, a moguće i mobitel njemačke kancelarke Angele Merkel, šef Europske komisije Jose Manuel Barroso kazao je da je zaštita privatnosti za EU vrlo važna.


Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso izjavio je u četvrtak u Bruxellesu da EU veliku pozornost posvećuje zaštiti privatnosti i obrani temeljnih prava u kontekstu otkrića da su Amerikanci prisluškivali europske političare.

>> Bijesna Merkel nazvala Obamu: Čula sam da me prisluškujete!

Vezani članci Diljem Europe slavi se dan Europske unije - 2 Ursula von der Leyen poslala snažnu poruku za rođendan Europske unije: "Moramo slušati sve glasove, bili oni kritični ili laskavi" Ursula von der Leyen Stigao odgovor Europske komisije: "Pojedine države članice odlučile su odstupiti od prijedloga proporcionalne raspodjele"

'Zaštita privatnosti za Europsku uniju je vrlo važna. Smatramo da je pravo na privatnost jedno od temeljnih prava', izjavio je Barroso na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

Spomenuo je i da su svojedobno u istočnoj Njemačkoj ljudi svakodnevno prisluškivani. 'Znamo što znači totalitarizam, znamo što se događa kada država koristi svoje ovlasti da su uvuče u živote ljudi', rekao je Barroso.

Uoči početka dvodnevnog summita Europske unije objavljeno je da su američke tajne službe intenzivno priskušivale europske političare. Njemačka vlada je u srijedu objavila da je prisluškivan mobitel kancelarke Angele Merkel.

Ta afera mogla bi potpuno zasjeniti summit EU, a francuski predsjednik Francois Hollande, čije su sugrađane Amerikanci također prisluškivali, najavio je da će na sastanku pokrenuti pitanje špijuniranja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook