Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Američko masovno špijuniranje

Angela Merkel: Špijuniranje prijatelja, to se ne radi!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Njemačka kancelarka Angela Merkel, čiji mobilni telefon možda prisluškuju Amerikanci, izjavila je u četvrtak u Bruxellesu da se prijatelje ne prisluškuje.

Angela Merkel je potvrdila da je upravo to kazala dan ranije američkom predsjedniku Baracku Obami. "Potrebno nam je povijerenje među partnerima i to povjerenje treba obnoviti", kazala je Merkel. Taj slučaj s nadzorom i prisluškivanjem, istaknula je kancelarka, "tiče se svih građana".

Pročitajte i ovo Milijuni gledali potpunu pomrčinu Sunca milijuni gledali u nebo VELIKA GALERIJA Spektakularna potpuna pomrčina Sunca: "Jedan od najemotivnijih događaja koje čovjek može doživjeti" Slika nije dostupna Izjasnio se pismom Ovo je Snowdenovo PISMO, spreman svjedočiti o prisluškivanju Merkel

>> Bijesna Merkel nazvala Obamu: Čula sam da me prisluškujete!

Bijela kuća neće komentirati je li SAD pratio Angelu Merkel

Bijela kuća neće komentirati jesu li Sjedinjene Države u prošlosti pratile komunikaciju njemačke kancelarke Angele Merkel na njenom mobitelu i ocijenila je u četvrtak da su navodi o špijuniranju stvorili napetosti u odnosima sa saveznicima. "Nećemo javno komentirati svaku navodnu obavještajnu aktivnost", rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney. "Predsjednik je razgovarao s kancelarkom Merkel i ponovio joj da Sjedinjene Države ne prate i neće pratiti kancelarkine komunikacije".

Carney je na konferenciji za tisak ponovio da SAD zadržava pravo provoditi nadzor i napomenuo da je Obama pokrenuo preispitivanje prikupljanja obavještajnih podataka kako bi se sigurnosne potrebe uravnotežile s legitimnim pravima na privatnost.

Carney je također priznao da su navodi o praćenju stranih državnih čelnika postali "očit izvor napetosti u nekim od naših odnosa".  Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle je pozvao veleposlanika SAD-a Johna B.Emersona kako bi razgovarao o tom pitanju, rekao je u četvrtak glasnogovornik njemačke vlade.

Europska unija zabrinuta

Belgijski premijer Elio du Rupo također se osvrnuo na problem masovnog špijuniranja koje provodi američka Agencija za nacionalnu sigurnost (NSA) i ocijenio da je to neprihvatljivo te da Europa treba poduzeti neke mjere. No ne treba, dodao je, odmah očekivati odluke europskih čelnika već osmisliti "metodologiju" u sučeljavanju s tim problemom.

"Među saveznicima treba uspostaviti mehanizam koji omogućuje borbu protiv terorizma i svih vrsta nasilja, ali bez špijuniranja", kazao je Rupo.

>> Otkriveno kako su Amerikanci špijunirali Talijane

O špijuniranju velikih razmjera koju provodi NSA su uoči europskog summita posebno razgovarali kancelarka Merkel i francuski predsjednik Francois Hollande. Dnevni list Le Monde je u ponedjeljak objavio da je NSA nadzirao komunikaciju milijuna Francuza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene