Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nepravomoćna presuda

Zadar: Prva presuda kojom je utvrđeno da je ugovor u švicarcima ništetan, banka klijentu treba vratiti više od milijun kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Udruge franak izvijestili su o presudi iz Zadra kojom je utvrđeno da je ugovor u švicarskim francima ništetan, ali i više od toga: ''To je prva presuda kojom je nepravomoćno utvrđeno i da je ugovor ništetan, i koliko točno novca banka mora zbog toga platiti potrošaču.''

Prošlog je tjedna na zadarskom Općinskom sudu donesena nepravomoćna presuda o ništetnosti ugovora u švicarskim francima.

Prema njoj Zagrebačka banka mora vratiti 630.000 kuna, platiti pripadajuće zatezne kamate, i još 62.000 kuna sudskih troškova. ''Ugrubo možemo reći da će banka na kraju platiti sa zateznim kamatama više od milijun kuna potrošaču tužitelju. Bio je to kredit ugovoren 2006. na iznos od 116.000 CHF, odnosno 550.000 kuna'', navode u Udruzi franak.

I od Vrhovnog suda očekuju da će donijeti konačnu odluku o tome da su ugovori u švicarskim francima ništetni. ''Mi ne vidimo da je drukčija odluka moguća jer po Zakonu o obveznim odnosima, ako su ništetni predmet i cijena, a to su valuta i kamata, onda je ništetan i ugovor. Sud EU-a presudama C-118/17 i C-260/18 nedvojbeno je utvrdio da ugovori s ništetnom valutnom klauzulom trebaju biti ništetni, a naši ugovori imaju dodatno i ništetnu promjenjivu kamatnu stopu'', stoji u njihovu priopćenju.

Pročitajte i ovo Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Građanska inicijativa Presuda koju je sa zanimanjem čekalo 125.000 hrvatskih obitelj: ''Volja potrošača je presudna''

Pročitajte i ovo Goran Aleksić (Foto: Pixell) krediti u švicarcima Zastupnik Goran Aleksić kazneno prijavio banke za udruženi zločinački pothvat protiv građana i države

Kredit o kojem je donesena presuda je konvertiran, ali sud je ustvrdio da konverzija nema značaj za prihvaćanje tužbenog zahtjeva jer je on utemeljen na izvanugovornoj obvezi banke da vrati sve što je stečeno bez osnove, pa banka unatoč konverziji i dalje ima obvezu vratiti sve što je stekla bez osnove.

''Čestitamo potrošaču tužitelju, čestitamo odvjetniku Boži Vrkiću i čestitamo sutkinji Vilki Škunci na presudi zadarskog Općinskog suda od 18. listopada 2019. da je CHF ugovor ništetan'', stoji u priopćenju Udruge franak.

Podsjetimo, Vrhovni sud Republike Hrvatske uskoro mora odlučiti i o izvanugovornim obvezama vezanim za obeštećenje po kolektivnoj presudi u slučaju franak za konvertirane ugovore o kreditu. To znači, nakon što je utvrdio da konverzijom nije izgubljeno pravo potrošača na tužbe, VSRH sada mora utvrditi i matematički obračun obeštećenja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene