Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Građanska inicijativa

Presuda koju je sa zanimanjem čekalo 125.000 hrvatskih obitelj: ''Volja potrošača je presudna''

Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr)
Švicarski franci (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr
Europski sud pravde donio je presudu u predmetu poljskih tužitelja Dziubak protiv Raiffeisen banke, koju je sa zanimanjem čekalo i 125.000 hrvatskih obitelji sa kreditima u švicarskim francima.

Presuda Europskog suda pravde odnosila se na poljske građane koji su uzeli kredit u švicarskim francima, ali Građanska inicijativa LEX franak, naglašava da je situacija primjenjiva na sve korisnike kredita u zemljama članicama EU.

''Europski sud je potvrdio da je u ugovorima o kreditu valutna klauzula CHF nepoštena, pogotovo u konkretnom slučaju zbog određivanja tečaja od strane banke, što znači i ništetnost cijelog ugovora, što je već i ranije potvrdio Europski sud u presudi C-118/17 glede valutne klauzule'', priopćili su iz GI LEX franak.

U ovoj se presudi, napominju, naglašava maksimalna zaštita potrošača, koji u poljskom slučaju može uslijed ništetnosti cijelog ugovora birati povoljniju situaciju za sebe, dakle opstanak ugovora bez valutne klauzule ili apsolutnu ništetnost ugovora, što mu više odgovara te se upućuje potrošač na nacionalni sud radi utvrđenja i da se ispita slučaj u vezi s ništetnošću samog ugovora.

Pročitajte i ovo Goran Aleksić (Foto: Pixell) krediti u švicarcima Zastupnik Goran Aleksić kazneno prijavio banke za udruženi zločinački pothvat protiv građana i države

''Pri tome tumačeći direktivu 93/13Europski sud objašnjava da se članci u vezi zaštite potrošača u sporovima s bankama trebaju tumačiti tako da se uzimaju u obzir posljedice na situaciju potrošača koje su uzrokovane poništenjem ugovora u cijelosti, te iste posljedice treba ocjenjivati s obzirom na okolnosti koje postoje ili se mogu predvidjeti u trenutku spora, i da je, s druge strane, za potrebe te ocjene od odlučujućeg značaja volja koju je potrošač izrazio u tom pogledu.

Dakle, volja potrošača je presudna! Potrošač ima mogućnost zbog nepoštenosti ugovornih odredbi odlučiti što je za njega povoljnije, izići iz takvog ništetnog ugovora ili ostati u takvom ugovoru na vlastiti zahtjev, dakle opstanak ugovora bez valutne klauzule. Volja potrošača za ništetnost ugovora ovom se presudom stavlja iznad tumačenja zaštite potrošača Direktivom 93/13 EEZ'', priopćili su iz GI LEX franak.

Dodaju kako država sada ima alate da intervenira zakonskim rješenjem u kojem bi se riješio ovaj problem kredita u CHF te na taj način zaštitila svoje građane od dugotrajnih sudskih postupaka.

Mnogi korisnici nisu u mogućnosti voditi dugotrajne sudske postupke pred sudovima, a takvi hrvatski građani po mišljenju GI LEX franak imaju jednako pravo na obeštećenje. Problem bi se najjednostavnije konačno riješio donošenjem Zakona na ovu problematiku za sve građane sa kreditom u CHF-u, zaključuju u GI LEX franak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene