Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Slovenski parlament uskoro o aferi zbog navodne korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladajuća koalicija premijera Janeza Janše zatražila je hitno održavanje sjednice parlamenta pošto je finska televizija YLE objavila da je tvrtka "Patria" isplaćivala nezakonite provizije kako bi dobila posao opskrbe Slovenske vojske oklopnim vozilima, vrijedan 280 milijuna eura, kao i to da je u korupciju bio umiješan i sam slovenski premijer.

Za održavanje izvanredne sjednice zastupnici četiriju stranaka vladajuće koalicije prikupili su potreban broj glasova, a o vremenu njezina održavanja odlučit će se u petak.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Slovenija: Vladajući preglasali oporbu na zasjedanju o aferi Patria Slika nije dostupna Janša: U Finskoj se ne vodi istraga ni o jednom Slovencu

U izjavi za javnost Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše navela je da se u Sloveniji dugo vodi kampanja u kojoj se posao nabave oklopnih vozila iz Finske želi prikazati kao netransparentan, što se koristi za "političku diskreditaciju Janeza Janše, službenika Ministarstva obrane i nekih pripadnika Slovenske vojske".

Zastupnici vladajuće koalicije predlažu da parlament na sjednici, na kojoj će govoriti i premijer Janša, donese zaključak da je Ministarstvo obrane postupilo pravilno kad je raspisalo međunarodni natječaj za nabavu oklopnih vozila na kojemu je taj posao dobila "Patria", te da se podupru državno odvjetništvo i policija u daljnjoj istrazi o javno iznesenim navodima o korupciji.

Vladajuća koalicija predlaže da se ugovor s "Patrijom" prekine na osnovi protukorupcijske klauzule iz ugovora u slučaju da sumnje o korupciji budu potvrđene.

Premijer Janša u utorak je odbacio navode iz emisije finske televizije da je sam primio mito te je zatražio ispriku, a najavio je i tužbu protiv finske televizije i novinara Magnusa Berglunda. Isto je učinio i brigadir Slovenske vojske Dragan Bavčar koji je u spomenutoj emisiji također doveden u vezu s navodnim isplatama mita, a koji je vodio komisiju za izbor dobavljača za oklopna vozila.

Zbog šoka, koji je izazvala finska tv emisija, Slovenska televizija odlučila je u srijedu navečer emitirati tu emisiju koja u svom zaključku iznosi tvrdnju da je slovenski premijer primio mito kako bi utjecao na izbor nabavljača.

Slovenski premijer Janez Janša tvrdi da će birači na taj način moći steći uvid u to jesu li neutemeljene optužbe uvjerljive ili ne, kako ne bi podlegli "predizbornoj manipulaciji" u čijoj pozadini on vidi oporbene stranke i domaćeg proizvođača oklopnih vozila "Sistemsku tehniku" koja nije uspjela na natječaju.

Moguća korupcija u spomenutom poslu postala je zadnjih dana glavna tema među slovenskim biračima koji su polarizirani između Janše i lidera Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora. Ta je tema u drugi plan potisnula pitanje "slovenskih tajkuna" što je do sada bila glavna tema predizbornih duela vođa stranaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene