Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog nelogičnih činjenica

Slovenski ministar zdravstva dao neopozivu ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski ministar zdravstva Tomaž Gantar koji je u ponedjeljak dao neopozivu ostavku tvrdi da je sistem plaća u zdravstvu, uz nemoć da provede reformu zdravstva, glavni razlog za njegov neočekivani potez.

Nelogično je da direktor Luke Koper ima četiri puta veću plaću od direktora Sveučilišnog kliničkog centra Ljubljana u kojemu je skoro 8000 zaposlenih i predstavlja polovicu slovenskih zdravstvenih kapaciteta, rekao je Gantar u razgovoru za ljubljanski dnevni list "Dnevnik" od utorka. Dodao je kako je jedan od velikih problema u slovenskom zdravstvenom sustavu upravljanje velikim zdravstvenim ustanovama u kojima se sredstva koriste neracionalno i za koje se, uz plaće koje se nude, ne mogu dobiti vrhunski menadžeri.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić reagirao i slovenski premijer Novi Vučićev skandal, brutalno izvrijeđao Slovence: "Odvratni su, nikad im se neću ispričati" Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari"

>> NAPETO U SLOVENIJI: Glasovanje o proračunu za iduću godinu i povjerenju vladi

Gantar je rekao da se ne može složiti s pojednostavljenjem po kojem je jedini problem korupcija u zdravstvu prilikom gradnje bolnica te nabave materijala i opreme preko javnih natječaja, jer su zdravstvu potrebna dodatna sredstva.

"Dodatna sredstva za zdravstvo treba osigurati već iduće godine i to se ne može izbjeći makar je država u financijskim teškoćama. Slovenija je među rijetkim državama EU koje ne povećavaju sredstva iz državnog proračuna za zdravstvo, a odbijen je i moj prijedlog da se doprinos za zdravstvo naplaćuje i iz dobiti od kapitala, što poznaju druge države", rekao je Gantar, dodavši da se bez dodatnih sredstava neće moći održati sadašnja razina dostupnih zdravstvenih usluga

Po njegovim je riječima uz to u sustavu plaća u javnom sektoru i zdravstvu prisutna uravnilovka koja je destimulativna za zaposlene.

Zaposlenih u zdravstvu, u prvom redu liječnika, za četvrtinu je manje od prosjeka u EU, rekao je među ostalim Gantar, koji je šesti ministar zdravstva koji svoj položaj napušta prije završetka mandata. Dodao je da negativan razvoj situacije u zdravstvu može biti promijenjen samo ako to područje kao svoj prioritet uzme premijer ili ako resor zdravstva ima neka velika stranka.

Gantar je član Demokratske stranke umirovljenika (DESUS) koja neće inzistirasti da i novi ministar bude iz njenih redova. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene