Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica Turaka otmičara zrakoplova turske zračne kompanije na liniji Tirana-Istanbul, od kojih je jedan identificiran kao Hakan Ekinci, predali su se večeras talijanskim vlastima, obznanila je talijanska policija, a putnici zrakoplova koji je nakon polijetanja iz Tirane sletio u Brindisiju na jugu Italije, neozlijeđeni su napustili zrakoplov.


Otmica je trajala od 17,30 do 20,10 sati, a dvojica turskih državljana oteli su zrakoplov, kako su izjavili, prosvjedujući protiv dolaska Pape Benedikta XVI. u Tursku koncem studenoga.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Ne objavljujte slike djece na Facebooku, to je kao da ih dijelite na ulici' Slika nije dostupna Beograd: Otmičari htjeli malu Mašu prodati pedofilima za 100.000 eura?

Hakan Ekinci je, navodno, u tom smislu već pisao Papi a sada je demonstrativnom otmicom htio pridobiti pažnju javnosti. Otmičari su zatražili politički azil u Italiji i predaju poruke Papi.

Turski ministar prometa Binali Yildrim je iz Azerbajdžana, gdje se trenutno nalazi u posjetu, ustvrdio da "ništa ne navodi na pomisao da su dvojica otmičara imala namjeru prosvjedovati protiv Papina posjeta Turskoj", izvijestila je televizijska postaja NTV. Yildrim time sugerira da im je isključiva motivacija za otmicu bio azil u Italiji, a Papa samo isprika.

Zrakoplov turske kompanije Turkish Airlines sa 107 putnika krenuo je u utorak poslije podne u 17,30 iz Tirane prema Istanbulu.

Zrakoplov je otet u grčkom zračnom prostoru i zatim skrenut prema Italiji. U talijanskom zračnom prostoru su ga preuzela dva talijanska lovca F-16 i dopratila do baze u Brindisiju.