Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Upozorenje stručnjaka

'Ne objavljujte slike djece na Facebooku, to je kao da ih dijelite na ulici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz Srbije stižu novi detalji pokušaja otmice dvogodišnje djevojčice. Nakon što je policija u dramatičnoj potjeri ulovila otmičare, oni su navodno priznali kako su dijete htjeli oteti i iskoristiti u brakorazvodnoj parnici jer sliči na kćer jedne od otmičarki.

Ono što je posebno potreslo javnost jest njihova izjava kojom su malenu Mašu, navodno pronašli putem fotografija na Facebooku koje je objavio njezin otac. Za susret malene Maše s tatom zaslužni policajci iz potjere. Francuske otmičare ulovili su nakon dramatične potjere helikopterom i presretačem.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Geopolitika Vučić upozorio: "Za tri do četiri mjeseca bit će najgora situacija od Drugog svjetskog rata" Aleksandar Vučić - 1 Posjetio Macrona Vučić nabavlja 12 borbenih aviona, cijena je paprena

"Sustigli smo ih na skretanju na Sremsku Mitorvicu, pokušali su dijete baciti, bili smo im za petama", rekao je jedan od policajaca odlikovanih kod premijera Aleksandra Vučića. Sve se završilo kako treba.

Srbijanski mediji pišu kako su otmičari priznali da su dijete pronašli - putem Facebooka. Posebnim programom pretraživali su fotografije korisnika, i pronašli mnoštvo slika djevojčice na profilu njezina oca. Uz pomoć fotografija došli su i do adrese. Stručnjaci zato upozoravaju.

Beograd: Otmičari htjeli malu Mašu prodati pedofilima za 100.000 eura?

"Čim manje takvih stvari objavljivati. Facebook je javna platforma, to je kao da izađete na ulicu i dijelite slike svoje djece", ističe Saša Fišter, stručnjak za društvene mreže. Jer programi za prepoznavanje lica, kakve smo do sada gledali u filmovima znanstvene fantastike već su odavno stvarnost.

"I neke obaviještajne službe rade na tehnologiji prepoznavanja lica i sam Facebook ima razvijen algoritam koji s 57 posto točnošću može prepoznati nečije lice, što je omjer isto kao i ljudsko oko", dodaje Fišter.

Iz osječkog centra za nestalu i zlostavljanu djecu upozoravaju kako svaka fotografija kriminalcima olakšava posao. Računalo mjeri svaki detalje, primjerice udaljenost oka i usana. "Takvi programi postoje, nije velika novost, ali očigledno se vidi ovdje da je to dobro organizirana kriminalna skupina", kaže Tomislav Ramljak iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

I zato je, kaže, važno i u Hrvatskoj uspostaviti sustav koji u slučaju otetog djeteta alarmira sve nadležne službe. Jer u Europskoj uniji svake dvije minute nestane jedno dijete. Otmičarima posao zato ne bi trebali olakšavati sami roditelji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene