Obavijesti Video Pretražite Navigacija
proveli inspekciju

Skandal trese tržište: Kapi za oči proizvodili u tvornici u kojoj su radnici hodali bosi, češljali se i lažirali testove

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Kapi za oči povučene iz ljekarni širom SAD-a prošlog mjeseca napravljene su u tvornici u Indiji u kojoj su radnici hodali bosi i fingirali rezultate testova kako bi proizvodi izgledali sigurni, navodi se u izvještaju američke vlade.

U trgovinama Walmarta, CVS-a i Targeta prodavale su se kapi za oči pod robnom markom trgovina. Proizvela ih je tvrtka iz Mumbaija u Indiji pod nazivom Kilitch Healthcare India Ltd, prema izvješću inspekcije u koju je Bloomberg imao uvid.

Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA), koja je izradila izvješće, u početku nije imenovala tvrtku kada je 27. listopada obavijestila potrošače da ne kupuju i ne koriste kapi za oči nekoliko velikih marki "zbog rizika od infekcije oka".

Upozorenje je uslijedilo nakon što su američke zdravstvene vlasti u veljači povezale kapi za oči koje je proizvela druga kompanija u Indiji s infekcijama koje su imale i smrtni ishod.

Pročitajte i ovo Ilustracija Uznemirujuća snimka ZET-ova kontrolorka ispljuskala maloljetnika: Slijede sankcije, možda i otkaz

Zabilježeno je i 18 slučajeva gubitka vida u SAD-u. Istraga je otkrila da je epidemija rezultat nedostatka u nadzoru FDA-a koji omogućava mnogim lijekovima bez recepta, uključujući one osjetljive koji zahtijevaju sterilnost, da uđu na američko tržište bez nadzora inspekcije.

Inspektori agencije prvi put su posjetili postrojenje sredinom listopada, prema bazi podataka FDA-a. Ubrzo nakon sedmodnevne inspekcije FDA je poslao upozorenje da bi kapi za oči mogle izazvati djelomični gubitak vida ili sljepilo

Kada su inspektori FDA-a posjetili tvornicu, primijetili su radnike koji nisu nosili odgovarajuću zaštitnu opremu u sterilnim prostorima, uključujući jednog djelatnika koji je skinuo šešir i češljao kosu dok je bio u kontaktu s opremom za čišćenje, navodi se u izvještaju o inspekciji. Također su primijetili kako mikrobiolozi popunjavaju rezultate testova sa starim datumima koji navodno pokazuju da su serije kapi za oči sterilne.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin sastanak s dužnosnicima VIDEO Nova snimka potaknula nagađanja o Putinovu stanju: Svi su ga samo zbunjeno gledali

Zapisi su također pokazali da Kilitch nije proveo terenske revizije kako bi trebao od bilo kojeg od njegovih ključnih dobavljača sastojaka, a mnogi od njih nisu ispunili upitnik kako bi se osiguralo da zadovoljavaju američke standarde proizvodnje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene