Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pjongjang proziva

Geopolitička preslagivanja: "Odnos Južne Koreje, SAD-a i Japana razvio se u azijsku verziju NATO-a"

USS Theodore Roosevelt (CVN-71)
USS Theodore Roosevelt (CVN-71) Foto: Afp
Iz Pjongjanga je poručeno da neće ignorirati jačanje vojnog bloka predvođenog SAD-om i njegovim saveznicima.

Sjeverna Koreja kritizirala je zajedničku vojnu vježbu Južne Koreje, Japana i Sjedinjenih Država održanu ovog mjeseca, rekavši da takve vježbe pokazuju da se odnos tri zemlje razvio u "azijsku verziju NATO-a", objavili su državni mediji u nedjelju.

U četvrtak su tri zemlje započele velike zajedničke vojne vježbe koje uključuju mornaričke razarače, borbene zrakoplove i američki nosač zrakoplova Theodore Roosevelt na nuklearni pogon, s ciljem jačanja obrane od projektila, podmornica i zračnih napada.

Pročitajte i ovo Veliki prosvjed u Izraelu - 1 Rat na Bliskom istoku FOTO Tisuće na ulicama Izraela tražile izbore i povratak taoca: "Netanyahu zna da ih muče u Gazi"

Vježba je osmišljena na trostranom samitu u Camp Davidu prošle godine kako bi se ojačala vojna suradnja usred napetosti na Korejskom poluotoku koje proizlaze iz testiranja oružja Sjeverne Koreje.

Pjongjang neće ignorirati jačanje vojnog bloka predvođenog SAD-om i njegovim saveznicima i zaštitit će regionalni mir agresivnim i nadmoćnim odgovorom, navodi se u priopćenju sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi novinska agencija KCNA.

Ministarstvo je također reklo da Washington nastavlja svoje napore da poveže Južnu Koreju i Japan s NATO-om, dodajući da su pokušaji Južne Koreje da isporuči oružje Ukrajini jedan od primjera tih napora.

Pročitajte i ovo Masovni prosvjed protiv masovnog turizma u Malagi - 1 Stambena kriza u Španjolskoj FOTO Sve više velikih prosvjeda, građanima je dosta: "Ovo nije turizam, ovo je invazija"

Južna Koreja rekla je da će razmotriti mogućnost izravne opskrbe Ukrajine oružjem, u znak prosvjeda protiv nedavnog pakta o međusobnoj obrani koji su potpisali sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin.

Južna Koreja i Sjedinjene Države optužile su Sjever za isporuku oružja Rusiji koje se koristi u ratu u Ukrajini.

I Rusija i Sjeverna Koreja poriču bilo kakve takve pošiljke.

Sjeverna Koreja već dugo osuđuje zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje kao probu za invaziju i dokaz neprijateljske politike Washingtona i Seula.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene