Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tvrda kohabitacija

Vremena je još malo, SOA je u pitanju: Dogovor je moguć, ali zahtijeva nevjerojatan pothvat

Aktualno Galerija Andrej Plenković i Zoran Milanović Andrej Plenković i Zoran Milanović Foto: Dnevnik Nove TV Daniel Markić i Zoran Milanović Daniel Markić i Zoran Milanović Foto: Dnevnik Nove TV Daniel Markić Daniel Markić Foto: Dnevnik Nove TV +0 Andrej Plenković Galerija 1/4 >>
Do kraja idućeg tjedna Danijelu Markiću isteći će mandat na mjestu ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA). Iako se očekuje da bi mogao biti produžen, to zahtijeva nevjerojatan pothvat. Detalje donosi reporter Dnevnika Nove TV Hrvoje Krešić.

Vremena je još malo - Danijelu Markiću mandat na mjestu ravnatelja Sigurnosno obavještajne agencije (SOA) ističe 6. srpnja. Iako se očekuje da bi mogao biti produžen, to zahtijeva nevjerojatan pothvat - dogovor između predsjednika Republike Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. Dobra je vijest da je kontakt dva ureda uspostavljen, loša - da prepreka još ima.

Oni o čijem dogovoru ovisi tko će voditi Agenciju nisu pretjerano pričljivi. "Kontakti između dva ureda postoje, a idući tjedan ćemo se baviti tom temom, i Vlada i predsjednik", poručio je Plenković. U Uredu predsjednika Republike još su suzdržaniji - bez ikakva komentara.

Markiću je mandat istekao u svibnju, zadnja dva mjeseca je vršitelj dužnosti. Dogovor je zapinjao i zbog Milanovićeva inzistiranja da se uz ravnatelja imenuje i njegov zamjenik koji postoji u zakonu, ali nikad dosad nije bio imenovan.

Pročitajte i ovo Quad - 3 Bila je u komi Velika tuga u Bjelovaru: Preminula djevojčica koja je stradala u nesreći s quadom

Prvi čovjek saborskog Odbora za nacionalnu sigurnost SDP-ov Ranko Ostojić ne želi ulaziti u odnose predsjednika i premijera i priču o zamjeniku ravnatelja SOAe - radije se drži zacrtanih okvira: "Nisam odgovoran za taj dio, tu je podijeljena odgovornost predsjednika i premijera pa neka oni to i rješavaju. Naš dio posla je saslušati one koji budu predloženi i to ćemo i napraviti."

Ostatak oporbenih članova saborskog Odbora ipak je konkretniji, neki i otvoreno nezadovoljni aktualnim vodstvom SOA-e. Mostov Zvonimir Troskot kaže: "Nismo za dodatno uvođenje zamjenika ravnatelja nego nam je važnije da se suštinski izmijene čelne osobe unutar SOA-e i politike same dodatne zaštite nacionalne sigurnosti RH."

Pročitajte i ovo Požar na jahti u Makarskoj - 6 Na jugu Hrvatske Požar progutao jahtu vrijednu milijune eura: Vatrogasci morali bagerom razbijati brod

Ne uspiju li se dva ureda na vrijeme dogovoriti, pitanje je hoće li SOA za tjedan dana biti obezglavljena ili će Daniel Markić još jednom postati vršitelj dužnosti.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene