Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Sjeverna Koreja napreduje u ispunjavanju ugovora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeverna je Koreja na pravome putu da ispuni svoju stranu sporazuma o razoružanju i idući mjesec zatvori glavni atomski pogon, rekao je u nedjelju američki izaslanik na pregovorima šest zemalja o sjevernokorejskome nuklearnom programu, a prenose agencije.

Ta je zemlja u veljači na pregovorima pristala u roku od 60 dana ugasiti reaktor Yongbyon i dopustiti inspekciju stručnjacima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA). 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SAD poziva Sjevernu Koreju da dozvoli provjeru nuklearnog programa Slika nije dostupna Hill: Napredak u pregovorima o nuklearnom pitanju sa Sj. Korejom

"Mislim da smo na pravom putu prema zatvaranju pogona i nadzoru IAEA", rekao je američki pregovarač Christopher Hill, javlja Reuters. 

Jedan je visoki kineski dužnosnik u nedjelju izjavio da su Sjedinjene Države i Sjeverna Koreja osmislile kako riješiti problem sjevernokorejskih sredstava zamrznutih u banci u Macau, objavila je kineska državna agencija Xinhua, a prenosi Associated Press. 

Tang Jiaxuan, najviši vladin dužnosnik za vanjsku politiku rekao je to skupini japanskih parlamentaraca koji su u posjetu Kini. 

Kratka vijest Xinhue nije sadržavala detalje sporazuma. 

Otprilike 19 milijuna eura, odnosno 140 milijuna kuna, sjevernokorejskih depozita zamrznuto je u Banco Delta Asia jer je tu malu privatnu banku iz Macaa službeni Washington prije 19 mjeseci stavio na crnu listu pod sumnjom da ta sredstva imaju veze s pranjem novca i krivotvorenjem.

Washington je obećao riješiti to pitanje do sredine ožujka, u sklopu sporazuma sa Sjevernom Korejom o razoružanju. 

U subotu je nuklearni pregovarač Sjeverne Koreje izjavio da službeni Pjongjang neće zatvoriti glavni nuklearni reaktor dok se ta sredstva ne odmrznu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene