Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačaju napadi na Ukrajinu

Putin se sastao s jedinim europskim saveznikom: Lukašenko otkrio uvjet za borbu uz Rusiju

Aktualno Galerija Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin - 1 Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin - 1 Foto: DNEVNIK.hr Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin - 2 Aleksander Lukašenko i Vladimir Putin - 2 Foto: DNEVNIK.hr Volodimir Zelenski Volodimir Zelenski Foto: DNEVNIK.hr +0 Rat u Ukrajini Galerija 1/4 >>
Rusija pojačava napade u Ukrajini, ali bez većeg napretka na bojištu. Skupina G7 najavljuje veliki novi paket sankcija Moskvi, a s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom sastao se njegov jedini neskriveni saveznik u Europi, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Dvojica europskih političkih izopćenika – ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko – sastala su se u rezidenciji nedaleko od Moskve. Lukašenko je uoči sastanka izjavio da će se njegova zemlja boriti uz Rusiju samo ako bude napadnuta.

Bijes Moskve izazvala je poruka iz Washingtona da je Krim legitimna vojna meta te da bi poluotok koji je Rusija otela Ukrajini prije devet godina u najmanju ruku trebao biti demilitariziran.

"Oni potiču kijevski režim na daljnju eskalaciju i premještanje rata na teritorij naše zemlje na ovaj način – izravnim udarima. To je ono na što smo upozoravali ranije i zašto smo bili prisiljeni pokrenuti posebnu vojnu operaciju", rekla je Marija Zaharova, glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Ilustracija najveća žarišna točka Amerika podržava ukrajinske napade na Krimu: "Rusi tamo imaju neke od ključnih objekata"

Uoči godišnjice invazije ruska vojska pojačava napade na jugu i istoku Ukrajine, posebno kod Bahnmuta za koji se već mjesecima vode krvave borbe. Analitičari ocjenjuju da želi zauzeti što više teritorija prije nego što Kijevu stigne zapadno naoružanje, uključujući tenkove.

"Dajte nam više vojne opreme, oružja i obračunat ćemo se s ruskim okupatorom. Uništit ćemo ih", rekao je Dmitro, ukrajinski vojnik kod Bahmuta.

Pročitajte i ovo Ilustracija SAD objavio izvješće Genocid na djelu? Rusija u kampovima "preodgaja" tisuće ukrajinske djece

Ukrajinski dužnosnici pozivaju malobrojne preostale stanovnike Bahmuta na evakuaciju. Također očekuje da će na godišnjicu invazije sljedeći tjedan biti pokrenuti novi masovni raketni napadi diljem Ukrajine.

Predsjednik Volodimir Zelenski u televizijskom intervjuu odbacio je mogućnost predaje teritorija u zamjenu za mir rekavši da bi se Rusija mogla vraćati tražeći još.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene