Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kimova igračka

Sjeverna Koreja: Imamo interkontinentalni balistički projektil, a za to je kriv SAD

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Državna televizija Sjeverne Koreje objavila je da ta država može lansirati interkontinentalni balistički projektil (ICBM) u bilo koje vrijeme i s bilo koje lokacije koju odredi vođa Kim Jong Un. Za razvoj sjevernokorejskog naoružanja, napominju - kriva je politika SAD-a.

Sjeverna Koreja objavila je da može lansirati interkontinentalni balistički projektil u bilo koje vrijeme. Napominju kako će i dalje nastaviti razvijati svoje obrambene snage, te da je za to kriva neprijateljska politika SAD-a, javljaju agencije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Satelit s balističkom tehnologijom SAD oštro kritizirao Sjevernu Koreju zbog lansiranja rakete: "Drsko kršenje nekoliko rezolucija diže tenzije" Projektil dvije krstareće rakete Zemlja koja stalno prijeti pokazala je kako izgleda taktički nuklearni napad: "Upozoravamo neprijatelje!"

"ICBM će biti lansiran bilo kada i gdje god to odredi vrhovni stožer Demokratske Narodne Republike Koreje", kazao je dužnosnik ministarstva vanjskih poslova čije riječi prenosi državna agencija KCNA.

Ubrzo su uslijedile reakcije njihovih susjeda i susjedovih saveznika. Američki ministar obrane Ash Carter kazao je da će srušiti bilo koji projektil Sjeverne Koreje koji se nađe iznad Južne Koreje. Napomenuo je da je raketni program Sjeverne Koreje ozbiljna prijetnja.

Ministar obrane Južne Koreje rekao je pak da će pooštriti sankcije i izolaciju svog sjevernog susjeda, ukoliko ostvari prijetnju i lansira balističku raketu.

Iz južnokorejskog ministarstva za ujedinjenje smatraju pak da je izjava o raketama koja dolazi iz Sjeverne Koreje provokacija upućena SAD-u kojim žele vidjeti njihovu reakciju.

Stručnjaci smatra da je Sjeverna Koreja možda blizu testiranju ICBM-a, ali da će joj trebati godine da usavrši oružje. Kada bi u potpunosti razvila balističke projektile, Sjeverna Koreja bi mogla ugroziti kontinentalni dio SAD-a, jer je njihov doseg oko 9000 kilometara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene