Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavještajne agencije sumnjaju

Sirija izgradila nuklearni pogon?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zapadne obavještajne agencije sumnjaju da je Sirija izgradila tajni nuklearni pogon kod Damaska, objavio je njemački list, a američki institut sugerira da je možda povezano s pogonom koji je Izrael bombardirao 2007.

Bude li potvrđen, izvještaj lista Sueddeutsche Zeitung pojačat će bojazan Zapada da je ta arapska zemlja imala tajni nuklearni program prije izraelskog napada, a mogao bi i osnažiti pritisak UN-ove agencije za nuklearnu energiju. Institut za znanost i međunarodnu sigurnost (ISIS) iz Washingtona navodi da je nepoznato operativno stanje pogona blizu grada Marj as Sultana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Užarena atmosfera Rusija optužila SAD da žele eskalirati sukob: Sastaje se Vijeće sigurnosti Ilustracija Raste zabrinutost "To je kotao koji svakog trenutka može eksplodirati": Zlokobna upozorenja dužnosnika EU-a

>> IAEA: Sirija izgradila novu raketnu bazu

'Međutim, sumnja se da je Sirija ispraznila zgrade do sredine 2008. i poduzela sve da prikrije ranije aktivnosti u tome pogonu', stoji u analizi instituta. Više od dvije godine Sirija odbija dolazak UN-ovih inspektora u postojenje koje je Izrael uništio u rujnu 2007., a za koje američki obavještajni podaci govore da se radilo o nuklearnom reaktoru sjevernokorejske proizvodnje kojemu je svrha proizvodnja goriva za bombe. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene