Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stočar zaradio kaznu

Šetnja sa suprugom i psom skrenula neočekivanim putem kad ga je krava bacila u zrak: ''Ne bih više u polje s kravama''

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Gotovo 4000 eura morat će platiti stočar nakon što je njegova krava šetača bacila u zrak i izgazila ga.

Goveda s mladom teladi zaštitnički su nastrojena i nepredvidljiva te mogu predstavljati opasnost za šetače, osobito one s psima. Iako na godišnjem odmoru, u praksi je to naučio Steve Adams, a i Barry Fowler će u budućnosti imati na umu potrebne promjene u svojem poslu.

Steve i njegova supruga Jane šetali su se tijekom odmora u blizini Devona, a s njima je na povodcu bio i njihov pas - engleski springer španijel Lisa. Šetali su se poljskim putem uz pašnjak na kojem su bile krave s teladi.

Jedna krava, šest slomljenih rebara

Kad su došli do električne ograde koja je dijelom ograđivala pašnjak, okružilo ih je 20 goveda, neka s teladi. Jedna krava prišla je Steveu, spustila glavu i bacila ga potom u zrak oko 2,5 metara, a tada ga je počela gaziti sve dok nije uspio otpuzati. 

Lisa je pobjegla, a Jane je bezuspješno udarala kravu plastičnim bacačem loptica kako bi je otjerala. Steve je završio sa šest slomljenih rebar, oštećenim plućima i slezenom te je proveo tjedan dana na intenzivnoj njezi, piše britanska Služba za zdravlje i sigurnost (HSE).

Pročitajte i ovo Ilustracija Pokrenuta istraga Krava ubila farmera o kojem je snimljen dokumentarac: "Potpuno smo shrvani, još uvijek smo u šoku"

Pročitajte i ovo Spašena krava Bircan svaki život VIDEO I Bircan je spašena ispod ruševina: Pogledajte emotivnu reakciju vlasnice, hranila ju je svaki dan

Vlasniku krave Barryju Fowleru izrečena je novčana kazna od 3500 funti, odnosno gotovo 4000 eura. On se nakon podignute tužbe izjasnio krivim za kršenje članka Zakona o zdravlju i sigurnosti na radu s obzirom na to da nije smio ostaviti kravu s teladi u polju kojim građani imaju pravo šetati i koje nije ograđeno čvrstom ogradom.

''Ne bih više u polje s kravama''

Steve, koji ima 63 godine i otac je troje djece te ima dvoje unučadi, povukao se iz transportne industrije i kazao: ''Moj djed je bio farmer, pa sam kao dijete bio u blizini stoke i nisam je se bojao. E sad, ne bih išao u polje s kravama, ne znaš što će biti. Ljudi bi trebali biti vrlo oprezni s kravama.''

Istraga Službe za zdravlje i sigurnost utvrdila je da je Fowler držao goveda s mladom teladi na polju s pravom prolaza preko njega. 

''Poljoprivrednici ne bi smjeli stavljati stoku s teladi u polja gdje građani imaju zakonsko pravo šetati osim ako nisu uspostavljene odgovarajuće mjere kao što je čvrsta ograda koja odvaja stoku od ljudi. Da je Barry Fowler ovo učinio, incident se ne bi mogao dogoditi'', kazao je inspektor Simon Jones.

Podsjetio je da su goveda izuzetno zaštitnički nastrojena prema svojoj teladi, pa čak i mirna goveda mogu postati agresivna ako misle da bi telad mogla biti ugrožena na bilo koji način.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene