Ilustracija (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL)
Ilustracija (Foto: Ivica Galovic/PIXSELL) Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Bugarske vlasti objavile su u ponedjeljak da će Penka, krava kojoj su prijetili da će skončati u klaonici samo zato što je izašla izvan granica EU-a, ipak živjeti.


"Laboratorijske analize pokazale su da je krava koja je provela 15 dana u Srbiji prije nego što se vratila natrag u Bugarsku negativna na sve bolesti", objavila je bugarska agencija za sigurnost hrane.

Vezani članci Bugarski premijer Bojko Borisov Bugarski premijer bit će kažnjen jer nije nosio masku u crkvi, ne zna se hoće li se kazniti i svećenici Testiranje u Bugarskoj Veliki porast broja oboljelih: U domovini zaraženog tenisača obavezne zaštitne maske

"Penka zato neće biti usmrćena, nego će se vratiti svome stadu do kraja tjedna", kazala je glasnogovornica agencije Ekaterina Stoilova.

Penkine neprilike postale su općepoznate pošto je njezin vlasnik Ivan Haralampijev uzbunio javnost i počeo moliti da joj se spasi život.

Krava je odlutala iz svoga stada u blizini zapadnobugarskog sela Mazaračeva 12. svibnja, prešla granicu i provela dva tjedna u Srbiji prije nego što su je srpski seljaci identificirali po oznakama na ušima.

Penka je zatim potpala pod stroga pravila EU-a o uvozu žive stoke iz trećih zemalja, što zahtijeva opsežnu papirologiju o besprijekornu zdravstvenom stanju životinje.

Haralampijev nije imao takve dokumente i dopušteno mu je da kravu vrati kući samo pod uvjetom da je u kratkom roku odveze u klaonicu.

On je umjesto toga na televiziji apelirao nadležne da je spase, što je izazvalo val simpatija diljem svijeta.

Do ponedjeljka je više od 30 tisuća ljudi, uključujući slavnog Paula McCartneyja, potpisalo internetsku peticiju europskim institucijama za Penkino pomilovanje.

O "najpoznatijoj Bugarki", kako su je zvali njezini fanovi, raspravljalo se i tijekom dnevnog brifinga Europske komisije u petak, kada je glasnogovornica Anna-Kaisa Itkonen morala opsežno odgovarati na pritanja novinara o tome što se događa s kravom. (Hina)