Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čeka se nalaz obdukcije

Nova reforma, a stari problemi: Smrti u čekaonici još jedan primjer lošeg sustava

Aktualno Galerija Luka Korlaet Luka Korlaet Foto: DNEVNIK.hr KB Sveti Duh - 4 KB Sveti Duh - 4 Foto: DNEVNIK.hr KB Sveti Duh - 3 KB Sveti Duh - 3 Foto: DNEVNIK.hr KB Sveti Duh - 2 KB Sveti Duh - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 KB Sveti Duh - 1 Galerija 1/5 >>
Nova zdravstvena reforma, a stari problemi: manjak osoblja, neadekvatni radni prostori, zbog čega je dvoje bolesnih građana pronađeno mrtvo na hitnom prijemu Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu.

O slučaju dvoje preminulih pacijenta na hitnom prijemu Kliničke bolnice Sveti Duh osvrnuo se i zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet.

"Oni su cijelo vrijeme bili pod nadzorom dežurnih sestara tako da zaista ne možemo govoriti da su bili prepušteni sami sebi. Hitni prijem na Svetom Duhu je čekaonica na koju su vezane sve hitne ambulante. Ondje neprekidno prolaze liječnici i sestre te ih je primijetio netko od osoblja", rekao je.

Pročitajte i ovo Pacijenti preminuli u čekaonici - 2 KB Sveti Duh Dvoje pacijenata preminulo u čekaonici Hitne: Obitelj jednoga angažirala je odvjetnika

Iz bolnice tvrde drukčije. Na upit Dnevnika Nove TV potvrdili su kako su smrt oba pacijenta prvo uočile vanjske osobe. Osim toga, obitelj jednog preminulog angažirala je odvjetnika.

"Tražili smo od Svetog Duha izuzimanje snimki nadzora kamera da bi se utvrdila kronologija. Pokojni je cijeli dan i cijelu noć proveo u čekaonici na hodniku, a sporan je način na koji je utvrđeno da je preminuo. Nakon što dobijemo nalaz obdukcije, odlučit ćemo s obitelj o daljnjim pravnim koracima", rekao je odvjetnik Tomislav Miličević.

Traže izuzeće medicinske dokumentacije, iako bolnica tvrdi da su pacijenti liječeni prema svim pravilima struke i takvi događaji, kažu, nisu rijetkost. Odvjetnik Škarica objašnjava u kojem slučaju postoji pravna odgovornost.

"Na temelju obdukcijskog nalaza vidjet će se uzrok smrti. Ako je on vezan s nekim propustom liječnika ili krivom aplikacijom lijeka, onda postoji objektivna građanska i kaznena odgovornost", objasnio je.

Pročitajte i ovo Napadi na medicinare - 3 dio svakodnevice Poznati detalji napada ispred bolnice Sveti Duh: "Bilo je povišenih tonova, a na kraju i udaraca"

S druge strane, u prepunim čekaonicama Hitne pomoći, osim prostora i kreveta, nedostaje i osoblja.

"Nedostaje 4000 sestara samo u bolničkom sustavu. Hitni prijemi, koji su usko grlo u zdravstvu, izuzetno su opterećeni. Tu medicinske sestre moraju biti stvarno dobro kapacitirane", rekao je Mario Gazić iz Hrvatske komore medicinskih sestara te dodao da će Komora od Svetog Duha tražiti očitovanje o ovom događaju.

Bolnice zbog lošeg sustava pucaju po šavovima jer na hitni prijem može doći bilo tko u bilo koje vrijeme s razlogom – bio on valjan ili ne.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene