Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz protivljenje State Departmenta

Šef Googlea i bivši američki diplomat na putu u Sjevernu Koreju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvi čovjek Googlea Eric Schmidt i nekadašnji američki diplomat Bill Richardson stigli su u Peking, odakle put nastavljaju dalje prema Pjongjangu gdje će urgirati za oslobađanje jednog američkog državljanina.

Bivši američki diplomat Bill Richardson, koji se zajedno s izvršnim predsjednikom Googlea Ericom Schmidtom ovaj tjedan sprema u Sjevernu Koreju, ponovno je izjavio u ponedjeljak da je taj posjet "nezavisan od američke vlade".

"Radi se o privatnoj humanitarnoj misiji, nezavisnoj od američke vlade", kazao je on novinarima nakon što je američki State Department prošli tjedan iznio svoje ozbiljne rezerve glede tog putovanja. U ponedjeljak je avionom sletio u Peking, odakle će put uskoro nastaviti dalje prema Pjongjangu.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila Ilustracija Nove provokacije Sjeverna Koreja ispalila dva balistička projektila

>> Zaokret Sj. Koreje: Otvaraju se prema stranim investicijama?

"Ostat ćemo u Pjongjangu vjerojatno dva i pol dana. Može biti da ćemo izaći iz grada. Znat ćemo to po dolasku", dodao je Richardson, bivši američki veleposlanik pri UN-u, uoči posjeta.

Bill Richardson, ujedno bivši guverner Novog Meksika, dobro poznaje Sjevernu Koreju jer je ondje uspio pregovorima doći do oslobađanja nekoliko američkih državljana prije dvadesetak godina.

Tijekom posjeta taj bivši diplomat želi raspraviti sa sjevernokorejskim vlastima slučaj Amerikanca korejskog podrijetla Kennetha Baea, kojeg je Pjongjang uhitio prošlog mjeseca pod dosta nejasnim optužbama. Još nije poznato koju bi ulogu u tom posjetu trebao imati Schmidt.

Američki State Department u četvrtak je priopćio da nije trenutak za posjet izvršnog direktora Googlea Erica Schmidta i bivšeg diplomata Billa Richardsona Sjevernoj Koreji.

"Otvoreno, ne mislimo da je odabrani trenutak dobar", rekla je Nuland novinarima podsjetivši na sjevernokorejsko lansiranje rakete dugog dometa u prosincu. "Schmidt i Richardson su potpuno svjesni naših stajališta". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene