Saudijska Arabija predstavila je dokaze za koje tvrdi da nedvojbeno pokazuju da je za napad na njihova naftna postrojenja odgovoran Iran, a ne jemenski Huti.

Galerija Presica o napadu na naftna postrojenja (Foto: AFP) Presica o napadu na naftna postrojenja (Foto: AFP) Presica o napadu na naftna postrojenja (AFP) +2 Presica o napadu na naftna postrojenja (AFP)

Riječ je o gomili ostataka bespilotnih letjelica (dronova) i raketa, a  Ministarstvo obrane Saudijske Arabije naglasilo je da je 18 dronova i sedam krstarećih projektila dva naftna postrojenja pogodilo iz smjerova koji isključuju Jemen kao izvor napada, prenosi BBC.

Ranije su jemenski pobunjenici Huti, iza koji stoji iranska potpora, preuzeli odgovornost za te napade.

Iran je pak zanijekao umiješanost u te napade te je upozorio međunarodnu zajednicu da će odgovoriti silom na bilo kakvu vojnu reakciju.

Džavad Zarif (Foto: AFP) Iranski šef diplomacije: SAD ne brine bombardiranje djece u Jemenu njihovim oružjem, nego napad na rafinerije

Vladimir Putin (Foto: AFP) Vladimir Putin Saudijskoj Arabiji ponudio rusko naoružanje kao pomoć u zaštiti naftnih postrojenja

"Ostaci su pokazali da su ti napadi bez ikakve sumnje bili sponzorirani od strane Irana", izvjestilo je saudijsko ministarstvo obrane na brifingu za medije.

Ipak, detalji otkud su ti dronovi i projektili zapravo lansirani, nisu zasad poznati, odnosno saudijsko ministarstvo obrane ih nije predstavilo.

Američki predsjednik Donald Trump je ranije u srijedu naložio američkoj administraciji da pojača sankcije protiv Irana.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju