Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Saddam Iračanima: Imamo pobjedu u rukama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saddam Hussein poručio je Iračanima u otvorenom pismu kako "imaju pobjedu u rukama" protiv američkih snaga i pozvao pobunjenike da pokažu velikodušnost prema svojim neistomišljenicima, dodavši kako osobno oprašta Iračanima koji su pomogli ubojicama njegovih dvaju sinova.

U pismu koje je izdiktirao svojem odvjetniku Khalilu Dulaimiu tijekom subotnjeg četverosatnog sastanka u zatvoru, bivši irački čelnik također kaže kako bi Iračani trebali zanemariti međusobne razlike i posvetiti se samo jednom cilju - izbacivanju američkih snaga iz Iraka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Saddam kaže da se ne boji smrti Slika nije dostupna Vojnici pozvani s odmora natrag u vojarne

"Imamo pobjedu u rukama, no ne zaboravite da je vaš cilj ograničen na oslobođenje zemlje od okupatorskih snaga", rekao je Saddam u pismu dostavljenom Reutersu.

Dulaimi je rekao kako je pismo napisano nekoliko dana prije nego će sud pred kojim se Saddamu sudi za ubojstvo 148 šijita iz grada Dujaila 1980. u ponedjeljak razmotriti svjedočenje svjedoka.

Svoju sunitsku manjinu pozvao je da oproste iračkim informatorima koji su američkim vojnicima pomogli u otkrivanju i ubojstvu njegovih sinova Udaya i Qusaya u jednoj kući u Mosulu 2003. godine.

"Kada ostvarite pobjedu, a ona je nadomak ruke, sjetite se da ste vi božji ratnici, što znači da morate pružiti iskreni oprost i zanemariti osvetu zbog prolivene krvi sinova Saddama Husseina", piše bivši irački diktator.

"Pozivam vas da budete pravedni u svom jihadu (svetom ratu) i da ne budete bezobzirni, nego popustljivi, a ne strogi prema onima koji su skrenuli s pravog puta", ističe Sadam.

Bivši irački predsjednik kaže kako se odlučio na pisanje otvorenog pisma, prvoga otkad mu je u listopadu 2005. godine počelo suđenje za zločine protiv čovječnosti, kako bi svoju poruku narodu prenio bez cenzure.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene