Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saddam Hussein poručio je Iračanima u otvorenom pismu kako "imaju pobjedu u rukama" protiv američkih snaga i pozvao pobunjenike da pokažu velikodušnost prema svojim neistomišljenicima, dodavši kako osobno oprašta Iračanima koji su pomogli ubojicama njegovih dvaju sinova.


U pismu koje je izdiktirao svojem odvjetniku Khalilu Dulaimiu tijekom subotnjeg četverosatnog sastanka u zatvoru, bivši irački čelnik također kaže kako bi Iračani trebali zanemariti međusobne razlike i posvetiti se samo jednom cilju - izbacivanju američkih snaga iz Iraka.

Vezani članci Slika nije dostupna Blair odbio komentirati Saddamovo smaknuće Slika nije dostupna Saddam kaže da se ne boji smrti

"Imamo pobjedu u rukama, no ne zaboravite da je vaš cilj ograničen na oslobođenje zemlje od okupatorskih snaga", rekao je Saddam u pismu dostavljenom Reutersu.

Dulaimi je rekao kako je pismo napisano nekoliko dana prije nego će sud pred kojim se Saddamu sudi za ubojstvo 148 šijita iz grada Dujaila 1980. u ponedjeljak razmotriti svjedočenje svjedoka.

Svoju sunitsku manjinu pozvao je da oproste iračkim informatorima koji su američkim vojnicima pomogli u otkrivanju i ubojstvu njegovih sinova Udaya i Qusaya u jednoj kući u Mosulu 2003. godine.

"Kada ostvarite pobjedu, a ona je nadomak ruke, sjetite se da ste vi božji ratnici, što znači da morate pružiti iskreni oprost i zanemariti osvetu zbog prolivene krvi sinova Saddama Husseina", piše bivši irački diktator.

"Pozivam vas da budete pravedni u svom jihadu (svetom ratu) i da ne budete bezobzirni, nego popustljivi, a ne strogi prema onima koji su skrenuli s pravog puta", ističe Sadam.

Bivši irački predsjednik kaže kako se odlučio na pisanje otvorenog pisma, prvoga otkad mu je u listopadu 2005. godine počelo suđenje za zločine protiv čovječnosti, kako bi svoju poruku narodu prenio bez cenzure.