Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jedan američki izaslanik rekao je u subotu palestinskom predsjedniku Mahmudu Abasu da će Sjedinjene Države ukinuti zabranu slanja pomoći Palestincima kad on sastavi novu vladu, izjavio je jedan visoki palestinski dužnosnik.


Abas je raspustio Hamasovu vladu nakon što su Hamasovi borci nasilno zauzeli pojas Gaze. 

Vezani članci U Gazi uništene stotine zgrada Biden o situaciji u Pojasu Gaze: "Molim da se ovo primirje održi. Vjerujem Bibiju Netanyahuu" Predsjednik SAD-a Joe Biden Nakon prekida vatre između Izraela i Palestine oglasio se i američki predsjednik: "I jedni i drugi zaslužuju živjeti u miru i sigurnosti"

Hamas smatra da je Abasova odluka ravna puču te da je Ismail Hanija i dalje premijer.

"Abas je obaviješten da će američka administracija ukinuti sankcije čim dobijemo novu vladu", rekao je taj visoki palestinski dužnosnik nakon Abasova sastanka s američkim generalnim konzulom Jacobom Wallesom u Ramallahu na Zapadnoj obali.

Visoki izraelski i zapadni dužnosnici izjavili su da će na sastanku idući tjedan izraelski premijer Ehud Olmert i američki predsjednik George Bush razgovarati o nizu "gesta" koje će poduzeti. 

Među ostalima, spominje se i prepuštanje Abasu dijela poreznih prihoda palestinske samouprave, koje sada Izrael zadržava.