Donald Trump
Donald Trump Foto: DNEVNIK.hr

Sjedinjene Američke Države službeno su se povukle iz sporazuma "Otvoreno nebo" u nedjelju, šest mjeseci nakon što je to najavila Trumpova administracija.


SAD se povukao iz još jednog međunarodnog sporazuma - Otvorenog neba. "Sjedinjene Države 22. svibnja iskoristile su svoje pravo i obavijestile potpisnike sporazuma i države sudionice o svojoj odluci da se povuku iz sporazuma", priopćio je glasnogovornik State Departmenta.

Vezani članci Fail ''To je pureći k***'': Amerikanci se za Dan zahvalnosti prejeli puricama, a ne znaju ni kako izgledaju Predsjednički izbori u SAD-u u tijeku - 2 Svjetski lideri ne znaju kada čestitati pobjedniku izbora u SAD-u - zbog dopisnih glasova o rezultatima bi mogao odlučivati i Vrhovni sud!

Sporazum "Otvoreno nebo" omogućuje provjeru vojnih kretanja i mjera za ograničenja naoružanja zemalja potpisnica.

Američki predsjednik Donald Trump optužio je Moskvu za kršenje sporazuma koji su potpisale 34 zemlje. Nekoliko europskih zemalja, među kojima Francuska, Njemačka, Belgija i Španjolska, izrazilo je žaljenje zbog te odluke, iako dijele američku zabrinutost u vezi s ruskom provedbom sporazuma.

"Otvoreno nebo" jedan je od međunarodnih sporazuma iz kojih je američki predsjednik odlučio povući Sjedinjene Države, nakon sporazuma o iranskom nuklearnom programu, otkazanog 2018., i sporazuma INF o raketama srednjeg dometa, otkazanog 2019.