Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastu napetosti

SAD i Iran na rubu rata, Trump u posljednji trenutak stopirao napad: "Napravili su veliku pogrešku, imamo dokumentirano"

Donald Trump (Foto: AFP)
Donald Trump (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp Donald Trump (Foto: AFP) Donald Trump (Foto: AFP) Foto: Afp +0 Donald Trump (Foto: AFP) Galerija 1/4 >>
Američki predsjednik Donald Trump odobrio je u petak vojne napade protiv Irana u znak odmazde za rušenje bespilotne letjelice vrijedne 130 milijuna dolara, ali ih je otkazao kad u zrakoplovi već bili u zraku, objavio je New York Times.

Na konferenciji za novinare, američki predsjednik je kazao da je Iran napravio - veliku pogrešku.

Pročitajte i ovo Iranska vojska zaplijenila teretni brod Eskalacija sukoba? VIDEO Iranski komandosi zauzeli brod povezan s Izraelom, brzo stigao odgovor: ''Snosit će posljedice'' Ilustracija Širenje sukoba Zlokobna najava svjetske velesile: Iran će napasti Izrael, upućeno upozorenje

"Iran je napravio veliku pogrešku. Bespilotna letjelica je bila očito u međunarodnim vodama. Sve imamo dokumentirano. To je znanstveno dokumentirano, ne samo riječima. Napravili su tešku pogrešku", kazao je Trump i dodao kako će se za njegov odgovor na tu pogrešku uskoro doznati.

Na pitanje novinara hoće li krenuti u rat s Iranom, odgovorio je: "Doznat ćete. Očito nećemo puno pričati o tome. Doznat ćete. Napravili su veliku pogrešku".

Prvotno odobrio udare na mali broj ciljeva

Trump je prvotno odobrio udare na mali broj odabranih ciljeva kao što su radarski i raketni sustavi, kazali su visoki dužnosnici administracije koji su uključeni ili su informirani o raspravama.

Udari su zakazani za petak prije zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

Zrakoplovi su bili u zraku, a brodovi su bili u poziciji, ali nijedna raketa nije ispaljena, jer je došla zapovijed za odstupanje, rekao je jedan visoki dužnosnik uprave.

Nije jasno hoće li se napadi na Iran ipak dogoditi, kao što nije poznato što je razlog otkazivanju udara.

New York Times navodi kako su se u Bijeloj kući vodile intenzivne rasprave, no odluka o napadu neočekivano je otkazana. Bila bi ovo treća vojna akcija na ciljeve na Bliskom istoku. Trump je naredio napade na ciljeve u Siriji 2017. i 2018. godine.

Što misli o postupcima Irana, Trump je napisao na Twitteru: "Iran je napravio grešku".

Američko Ministarstvo obrane objavilo je snimku na kojoj se vidi dim nakon što su Iranci srušili njihov dron, a snimku rušenja američkog drona, objavili su i iranski mediji.

Iran traži da UN-a spriječi nezakonite, destabilizirajuće mjere SAD-a

Iran je od Ujedinjenih naroda zatražio da spriječe "nezakonite i destabilizirajuće mjere" Sjedinjenih Država u Zaljevu koje je optužio za kršenje iranskog zračnog prostora i to potkrijepio koordinatama.

Veleposlanik Madžid Takht Ravanči obratio se pismom glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu u kojem je izvijestio da su iranske snage ciljale američku bespilotnu letjelicu koja je "unatoč opetovanim radijskim upozorenjima, ušla u iranski zračni prostor".

Iran je rekao da ime "neoborive dokaze" da je američka letjelica u trenutku kada je srušena bila u iranskom zračnom prostoru.

Iranski šef diplomacije Mohamad Džavad Zarif napisao je na Twitteru da je letjelica poletjela ispod radara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, prenosi Reuters.

"U 00:3 američki dron poletio je iz UAE-a ispod radara i prekršio iranski zračni prostor. Pogođen je u 04:05 na koordinatama (25°59'43"N 57°02'25"E) blizu Kouh-e Mobaraka. Našli smo dijelove američke vojne letjelice u NAŠIM teritorijalnim vodama kada je bio srušen", napisao je Zarif.

"Dokaz je jasan i neoboriv, napose jer su neki ostaci letjelice pronađeni u iranskim vodama", rekao je i zamjenik šefa iranske diplomacije Abas Arakči.

On se sastao sa švicarskim veleposlanikom u Teheranu, koji zastupa diplomatske interese Sjedinjenih Država u Iranu.

Arakči je izgred opisao kao jasno kršenje međunarodnog prava i u objavi na Instagramu dodao da Iran ne želi vojni sukob u Zaljevu no da "neće oklijevati ni sekunde da bi obranio svoje granice od iracionalnih Amerikanaca", prenosi agencija dpa.

I dok Teheran tvrdi da je bespilotna američka letjelica Global Hawk bila na špijunskoj misiji nad iranskim teritorijem, Washington ustraje na tome da je srušena u međunarodnom zračnom prostoru, 34 kilometara udaljena od Irana.

Američki predsjednik Donald Trump umanjio je važnost iranskog rušenja američkog vojnog drona ocijenivši da je to učinio netko neoprezan i glup, no "bila bi velika razlika" da je letjelicom upravljao pilot.

Iako komentari sugeriraju da Trump ne želi produbiti nedavni niz incidenata s Iranom, američki predsjednik također je upozorio da njegova zemlja "to neće trpjeti".

Informacije iz neovisnih izvora o mjestu na kojem je letjelica srušena nisu zasad objavljene.

Reakcije na iransko rušenje američke letjelice

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je sve strane na maksimalnu sudržanost, a američki saveznici Izrael i Saudijska Arabija oštro su osudili iransku agresiju, prenose agencije.

"Važno je da sve strane pokažu maksimalnu suzdržanost te izbjegnu svaku akciju koja bi mogla zapaliti situaciju", rekao je novinarima u New Yorku glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric, kao prenosi agencija Reuters.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je pozvao međunarodnu zajednicu da podrži Sjedinjene Države.

"U zadnja 24 sata Iran je pojačao agresiju uperenu na Sjedinjene Države i sve nas. I ponavljam poziv svima miroljubivim zemaljam da stanu uz napore Sjedinjehih Država i zaustave iransku agresijU", poručio je Netanyahu u videoizjavi.

"Izrael u ovome stoji uz Sjedinjene Države", poručio je Netanyahu. Saudijski šef diplomacije Adel Al-Jubeir upozorio je Iran da će "morati platiti cijenu" bude li nastavio svoju "agresivnu politiku".

"Iran će morati platiti cijenu ako nastavi svoju agresivnu politiku", izjavio je Al-Jubeir na konferenciji za novinare u Londonu i osudio "intenziviranje iranskih aktivnosti" u Zaljevu.

Al-Jubeir se ipak suzdržao da govori o prekoračenju "crvene crte" kada je odgovarao na pitanje o mogućoj vojnoj intervenciji Saudijaca u Omanskom zaljevu gdje su dva tankera bila napadnuta 13. lipnja.

Odbacio je ideju "razgovora" s Teheranom. "Želimo djela, ne riječi. Razgovarali smo gotovo 40 godina s Iranom i nikamo nas to nije dovelo", istaknuo je. Službeni Rijad najavio je da će se konzultirati s drugim državama u Perzijskom zaljevu o tome što će poduzeti.

SAD zabranio zračnim kompanijama letove iznad dijelova iranskog zračnog prostora

Američka Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) u četvrtak je izdala hitan nalog kojim zabranjuje američkim kompanijama letove iznad dijelova iranskog teritorija zbog pojačanih napetosti u tom području.

Nalog za zabranu letova iznad dijelova Perzijskog zaljeva i Hormuškog tjesnaca izdan je nekoliko sati nakon što je zrakoplovna kompanija United Airlines otkazala letove između zračne luke Newark u New Jerseyu i glavnog indijskog financijskog središta Mumbaija, koji lete kroz iranski zračni prostor, zbog sigurnosne procjene nakon što je Iran oborio američku bespilotnu letjelicu.

Rušenje nenaoružane letjelice Global Hawk posljednji je u seriji incidenata u Omanskom zaljevu, ključnom prolazu za globalni izvoz nafte, tijekom kojih je došlo do napada na šest naftnih tankera.

Iz FAA tvrde kako je prema aplikacijama za praćenje leta, najbliži civilni zrakoplov letio unutar 45 nautičkih milija od letjelice Global Hawk kada su je srušile iranske zračne rakete. "Na području su u vrijeme napada letjele brojne civilne letjelice", poručili su iz FAA.

Dodali su da su zabrinuti zbog porasta napetosti i vojne aktivnosti u blizini važnih civilnih zrakoplovnih ruta, kao i zbog spremnosti Irana na korištenje projektila dugog dometa u međunarodnom zračnom prostoru bez upozorenja.

Teheran i Moskva upozoravaju Amerikance

Iran je u petak upozorio Sjedinjene Države da će braniti od eventualnog napada, a Rusija optužila Washington da dovodi situaciju do ruba rata. Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Aragči prenio je potom poruku Washingtonu putem iranskog veleposlanika u Švicarskoj. "Iran ne želi rat", rekao je Aragči. Međutim, upozorio je "američke snage da ne poduzimaju nikakve nepromišljene poteze u regiji" i dodao da će Iran braniti "svim sredstvima protiv agresije", kaže se u priopćenju ministarstva vanjskih poslova. (MT/Hina)

Aktualno Priča s turistima koje je u Zadru oderao taksist dobila sretan kraj! Potez ovog iznajmljivača osvjetlao obraz cijeloj turističkoj Hrvatskoj Ručno ispisan račun za vožnju (Foto: Dnevnik.hr) Ručno ispisan račun za vožnju (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Iznajmljivač koji je osvjetlao obraz turističkoj Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Iznajmljivač koji je osvjetlao obraz turističkoj Hrvatskoj (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Račun koji su dobili turisti iz Velike Britanije (Foto: 057info) Hrvatska Priča s turistima koje je u Zadru oderao taksist dobila sretan kraj! Potez ovog iznajmljivača osvjetlao obraz cijeloj turističkoj Hrvatskoj 1/3 >>
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene