Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova prvaila

SAD namjerava dopustiti unošenje džepnih noževa u zrakoplove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka uprava za sigurnost prometa (TSA) u utorak je objavila da će putnici uskoro moći unositi džepne noževe u zrakoplove, prvi put nakon napada na SAD 11. rujna 2001., čime je izazvala ogorčene reakcije zrakoplovnog osoblja koje tvrdi da će ta odluka ugroziti putnike i osoblje.

TSA je priopćila da će od 25. travnja dopustiti unos u zrakoplovne kabine noževa s oštricama dužine do 6 centimetara i širine do 1,25 centimetara, a ponovno će se smjeti unositi i biljarski, skijaški, hokejaški i štapovi za lacrosse. I dalje je zabranjeno unošenje predmeta kao što su britve i noževi s fiksnom oštricom.

Glasnogovornik TSA David Castelveter rekao je da se tom odlukom željelo uskladiti američki pravilnik sa standardima Međunarodne organizacije za civilno zrakoplovstvo i da će se njome putnicima omogućiti bolji doživljaj putovanja.

‘To je dio općeg pristupa sigurnosti na temelju opasnosti koji omogućuje djelatnicima sigurnosti prijevoza da se više usredotoče na pronalaženje opasnijih tvari poput eksploziva’, rekao je. Koalicija sindikata kabinskog osoblja, koja predstavlja gotovo 90 tisuća djelatnika američkih zrakoplovnih tvrtki, ocijenila je odluku TSA ‘lošom i kratkovidnom’.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neuspjelo švercanje Spriječen unos 855 kutija cigareta u Hrvatsku Slika nije dostupna Od sutra ponovno moguć unos tekućine u zrakoplove

>> Prizemljena čitava flota američkih F-35 stealth zrakoplova!

‘Kao zadnja linija obrane u zrakoplovnoj kabini, smatramo da će predložene izmjene dodatno ugroziti živote kabinskog osoblja i putnika, koje tako mukotrpno nastojimo zaštititi i osigurati’, navela je koalicija u priopćenju. Putnici u zračnoj luci Ronalda Reagana u Washingtonu na objavu te vijesti reagirali su sa zebnjom.

‘Ja se pitam jesu li oni uopće razmišljali što čine. Jer ludost je dopustiti noževe u zrakoplovima. Oni su jednako opasni kao vatreno oružje’, rekla je Deborah Debare. Putnik David Veeder smatra da je opasna svaka oštrica, ma kako mala bila. ‘Meni bi bilo draže da nema ničega takvog’, rekao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene