Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

SAD i Češka došli su "nadomak" sporazuma o postavljanju radara za američki sustav proturaketne obrane, objavili su jučer američki predsjednik George W. Bush i češki premijer Mirek Topolanek nakon sastanka u Bijeloj kući.


"Ostale su samo tri riječi koje treba rješiti", rekao je Topolanek, objasnivši kasnije da se radi o nekim tehničkim odredbema vezanim uz zaštitu okoliša.

Vezani članci Slika nije dostupna Rusija postavila nove proturaketne sustave Slika nije dostupna Moskva: Poljska i Češka moguće su mete ruskih raketa

"Nekada je jedna riječ jako važna, a ponekad i cijeli sporazum može pasti zbog jedne riječi, no to ovdje nije slučaj. To su samo manji detalji. Siguran sam da ćemo to ubrzo finalizirati", dodao je Topolanek.

Predsjednik Bush potvrdio je da su dvije strane došle nadomak sporazumu.

"Blizu smo. Tri riječi su blizu. Počeli smo s praznom stranicom, i sada su nam ostale tri riječi", rekao je Bush, ističući kako "postoji volja da se to učini, u interesu obostrane sigurnosti i mira".

Američki je predsjednik izrazio razumijevanje za to da češka vlada želi znati što za nju znači stacioniranje radara, "tko će dolaziti u njihovu zemlju, pod kojim uvjetima, kako će se ti ljudi ponašati" i slično.

Bush je naglasio kako je češki premijer rekao da će njegova vlada odlučivati o prisutnosti vezanoj uz radarski sustav. Izrazio razumijevanje za češko protivljenje ruskim promatračima, koji bi trebali dio mjera za izgradnje povjerenja prema zabrinutosti Moskve.

"Želimo li da Rusi mogu ublažiti svoje strahove i znati što se događa? Naravno da želimo. No, on mi je jasno dao do znanja da će Češka Republika odlučivati o tome tko će doći u njihovu zemlju. I ja to poštujem", rekao je Bush, prema transkriptu iz Bijele kuće.

Govoreći u utorak na tribini Zaklade Heritage u Washingtonu, Topolanek je odbacio kritike Moskve zbog postavljanja američkog proturaketnog sustav u Češkoj i Poljskoj, posežući za civilizacijskim argumentima.

"To nije pitanje radarskih instalacija...to se prije svega tiče izražavanja slobodne volje da se branimo. Naša civilizacija će završiti, ako nema volje da se branimo", rekao je Topolanek.

U češkom parlamentu postoji znatno protivljenje planu za postavljanje američkih radara, a nedavna anketa je pokazala da se 70 posto građana protivi tome.

Početkom ovoga mjeseca SAD je s Poljskom postigla načelni sporazum o postavljaju projektila presretača, kao dijela sustava obrane od raketa.

Bush i Topolanek također su pozdravili bilateralni sporazum SAD i Češke, potpisan u utorak, koji treba omogućiti češkim građanima putovanje u SAD bez viza, u drugoj polovici ove godine.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju