Ruski vojni brod (Foto: AFP)
Ruski vojni brod (Foto: AFP)

Ruska flota počela je u ponedjeljak s vojnim vježbama u Sredozemlju kako bi provjerila sposobnost svoje mornarice da djeluje u kriznim situacijama "terorističke prirode", objavilo je ministarstvo obrane.


"Skupina brodova počela je taktičke vježbe u istočnom Sredozemlju. Cilj tih manevara je provjeriti kapacitet pomorskih snaga u rješavanju kriza terorističke prirode", kazalo je ministarstvo u priopćenju.

Pomorska borbena skupina održat će vježbe po scenariju koji će biti "najbliži moguć" realnom napadu, dodalo je ministarstvo.

Dvije korvete klase Buyan, što je jedan od najrecentnijih modela u ruskoj floti, sudjelovat će u manevrima uz brodove koji su već za stalno stacionirani u regiji.

Brodovi su među ostalim opremljeni sustavima raketa dugog dometa koji su već korišteni za napade na položaje džihadista u Siriji 2015.

Rusija je posljednjih mjeseci ojačala pomorske snage na istoku Mediterana u okviru svoje vojne intervencije u Siriji gdje vodi kampanju zračnih udara podupirući sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Moskva je također povećala broj vojnih vježbi na svom teritoriju nakon što je počela kriza u odnosima sa Zapadom zbog Ukrajine. (Hina)