Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osjećaj ugroženosti

Rusija tvrdi da SAD planira nove baze u središnjoj Aziji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Načelnik glavnog stožera ruske vojske upozorio je da se Moskva osjeća ugrožena politikom SAD-a u bivšem sovjetskom dijelu središnje Azije i ustvrdio da Washington tamo pokušava ustanoviti nove baze.

General Nikolai Makarov, načelnik glavne stožera vojske Rusije, rekao je da je Washington planirao uspostaviti svoja uporišta u Kazahstanu i Uzbekistanu, izvijestile su agencije Interfax i ITAR-Tass. Dužnosnici SAD-a su zanijekali da postoje takvi planovi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bježala devet mjeseci Dvije godine zatvora zbog ubojstva hrčka Slika nije dostupna Osuđen je na smrt 1994. Pogubljen lijekom za eutanaziju životinja

Makarov je također rekao da je potpora SAD-a kandidaturi Gruzije i Ukrajine za članstvo u NATO-u u Rusiji stvorila osjećaj ugroženosti. On je izrazio sumnju da će se odnosi između dvije zemlje poboljšati za mandata Baracka Obame. 

'Prema našim informacijama SAD planira ustanoviti vojne baze u Kazahstanu i Uzbekistanu', rekao je Makarov, kako prenose agencije. Makarov nije dodatno obrazložio svoje tvrdnje.

'To su novosti za mene. Mislim da to nije istina', rekao je u telefonskom razgovoru agenciji Associated Press Matthew Bryza, zamjenik pomoćnika državne tajnice SAD-a .

Molly Stepheson, glasnogovornica veleposlanstva SAD-a u Uzbekistanu, rekla je da SAD ne planira tamo uspostaviti stalnu bazu. 'Otvaranje baze u Uzbekistanu nije u planovima SAD-a. Nije upućen nikakav takav zahtjev', rekla je agenciji AP.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene