Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Krilati Vepr

Kome trebaju vojničke ruke i ramena? Rusi predstavili "leteću noćnu moru za koju niste ni znali da je imate"

Leteći Vepr (Screenshot: YouTube/SB)
Leteći Vepr (Screenshot: YouTube/SB)
Kad biste morali zamisliti lovca na dronove, kako bi izgledala ta letjelica? Visokotehnološki opremljena i koja ruši dronove elektronskim ometanjem? Ne ako pitate Ruse. Njihov je koncept kudikamo jednostavniji - napraviti agilnu letjelicu oko poluautomatske sačmarice.

Ruski Institut za zrakoplovstvo u Moskvi prezentirao je bespilotnu letjelicu koja koristi vojnu sačmaricu Vepr-12 kako bi lovila druge dronove, a u videu koji je objavljen na YouTubeu, letjelica je svoje lovne sposobnosti i uspješno demonstrirala.

Vepr-12 vojna je sačmarica koja je zapravo direktan konkurent Izmaševoj Sajgi-12 te, baš kao i Sajga-12, ima puno sličnosti sa naširoko poznatom AK platformom i njezinom najpoznatijom jurišnom puškom AK-47/74.

Ruski lovac na dronove ima i zanimljiv režim polijetanja, leta i slijetanja. Naime, iako je oblikovan kao avion, zapravo polijeće kao helikopter - vertikalno, a tako i slijeće. Pogone ga dva propelera postavljena s prednje strane krila.

Sutnik piše, pozivajući se na na portal Foxtrot Alpha, da je "ruski dron sa sačmaricom leteća noćna mora za koju niste znali ni da je imate". Autora teksta na navedenom portalu najviše je iznenadila činjenica da dron bez problema kompenzira masivan trzaj koji sačmarica ima prilikom opaljenja.

Rusi su se odlučili na sačmaricu, a ne recimo jurišnu pušku, zbog činjenice da streljivo sačmarice ima mnogo veći rasap od jednog metka te time i veću šansu da onesposobi protivnički dron u zraku.

U niže priloženom videu, ruska leteća sačmarica bez problema uništava statičnu metu u zraku - normalni balon za napuhavanje, a potom uništava i pokretnu metu, odnosno drugu letjelicu na daljinsko upravljanje.

Kako izgleda krilata ruska sačmarica u akciji, pogledajte u videu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene