Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Agencija za vremenske prilike i klimu Ujedinjenih naroda izvjestila je o rekordno velikoj rupi u ozonskom omotaču iznad Antarktika, koja je otkrivena ovog mjeseca, no poručuju da "nema razloga za prijevremenu uzbunu".


Ovaj crni rekord zabilježen je 2. listopada, kad je rupa u ozonskom omotaču iznad Antarktika bila površine 28,2 milijuna kvadratnih kilometara. To je dnevni rekord svih vremena, prenosi Independent, pozivajući se na priopćenja iz NASA-e.

Vezani članci School Strike 4 Climate Croatia (Foto: Facebook) Zagrebački srednjoškolci kreću u borbu za naš planet, za petak najavljuju veliki prosvjed Himalaja, ilustracija (Foto: AFP) Šokantni nalazi o najvišem planinskom lancu na svijetu, ugrožene 2 milijarde ljudi: "Ovo je klimatska kriza za koju nikada niste čuli"

Poznato je da ozonska rupa iznad Antarktika stalno mijenja svoju veličinu te da dostiže najveću površinu tijekom polarnog proljeća.

Katastrofa izbjegnuta, ali se borba i dalje nastavlja!

"Ovo nam pokazuje da je problem s rupom u ozonskom omotaču još uvijek prisutan i da ga moramo budno pratiti. No, nema razloga za prijevremenu uzbunu... To ne vraća unazad projiciran dugoročni oporavak u nadolazećim desetljećima", ističe Geir Braathen, viši znanstvenik Odsjeka za atmosferska i istraživanja okoliša pri Svjetskoj meteorološkoj organizaciji (WMO).

Podsjetimo, 2014. godine WMO je izvijestio o prvim znakovima oporavka ozonskog omotača iznad Antarktika te da bi za narednih desetak godina ta rupa mogla započeti proces smanjivanja.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook