Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rumsfeld dao ostavku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik George W. Bush osobno je danas objavio da je ministar obrane Donald Rumsfeld dao ostavku na to mjesto. Na njegovo mjesto nominirat će bivšeg šefa CIA-e Roberta Gatesa.

- Stiglo je vrijeme za nove ljude na čelu Pentagona, a ovo je najbolji trenutak za to, izjavio je Bush.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna objava na twitteru Melania se oglasila prvi put od Trumpova poraza, koristila se Bidenovom izbornom uzrečicom Slika nije dostupna Sukobi u vojnom vrhu SAD-a

Rumsfeld je bio meta oštrih kritika zbog američke politike u Iraku, čak i od strane vojnih dužnosnika, a izbori su pokazali da čak 57 posto građana nije nimalo zadovoljno stanjem u Iraku.

- Svjestan sam toga da su mnogi birači odlučivali kome će dati glas pod dojmom svog nezadovoljstva stanjem u Iraku, rekao je Bush.

Bush je dodao da je s Rumsfeldom imao čitavu seriju razgovora o tome treba li ministar odstupiti.

Na mjesto ministra obrane Bush će nominirati bivšeg direktora CIA Roberta gatesa, koji je funkciju prvog obavještajca obnašao od 1991. do 1993. godine.

74-godišnji Rumsfeld na mjesto ministra obrane imenovan je 20. siječnja 2001. godine, na početku prvog mandata Busha mlađeg. Istu funkciju obnašao je i u mandatu predsjednika Forda i to od 1975. do 1977. godine.

- Don Rumsfeld je bio neprikosnoveni lider u vrijeme velikih promjena, no on isto tako zna cijeniti vrijednost novih snaga za svježim idejama o tome kako riješiti kritičnu situaciju u Iraku.

Bush se također zakleo da SAD neće napustiti Iračane u kaosu sadašnjeg stanja.

- Ne bojte se. Dok koračate teškim korakom prema demokraciji i miru, SAD će biti uz vas. Mi znamo da želite bolji život i sada je vrijeme da to želje i ostvarite, rekao je Bush.

Obećao je i daljnju potporu američkim snagama na terenu.

- Ne sumnjajte u nas, pomoći ćemo vam. Naša je nacija blagoslovljena mnoštvom ljudi koji će dobrovoljno služiti svojoj zemlji i koji su spremni riskirati vlastite živote za sigurnost naših građana, rekao je Bush u govoru punom patetike, koja zvuči pomalo prazno i besadržajno u kontekstu velikog poraza koji je pretrpjela politika republikanaca.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene