Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pripreme za velike sukobe

Restrukturiranje jedne od najvećih vojnih sila svijeta: Godinama se bore s neuspješnim novačenjem, a natječu se s Kinom i Rusijom

Američki vojnici
Američki vojnici Foto: Getty Images
Američka vojska već se godinama bori s neuspješnim novačenjem dovoljnog broja novih vojnika pa je u planu restrukturiranje.

Američka vojska planira restrukturiranje kako bi se mogla bolje pripremiti za sljedeći veliki sukob. Broj zaposlenih planira smanjiti za otprilike 24.000, što je oko 5 posto, s obzirom na to da se već neko vrijeme bori s neuspješnim novačenjem dovoljnog broja vojnika.

Ipak, rezovi će se odnositi na već ionako prazna i redundantna mjesta, primjerice na jedinice koje su bile potrebne tijekom ratova s Irakom i Afganistanom. Otprilike 3000 radnih mjesta bit će uklonjeno iz Jedinice za specijalne vojne operacije.

S druge strane, vojska planira dodati oko 7 i pol tisuća jedinica u protuzračnoj obrani, jedinice za borbu protiv bespilotnih letjelica i pet novih radnih jedinica s poboljšanim kibernetičkim i obavještajnim mogućnostima.

Vojska također planira poništiti oko 10 tisuća radnih mjesta namijenjenih za inženjere i slična mjesta dok će nešto manje od tri tisuće radnih mjesta biti uklonjeno iz jedinica koje se ne raspoređuju često. Oko 6 i pol tisuća mjesta bit će uklonjeno iz raznih mjesta za poduku.

Oko 10.000 mjesta bit će ukinuto iz konjičkih eskadrila, borbenih timova brigade Stryker, borbenih timova pješačke brigade i brigada za pomoć snagama sigurnosti, koje se koriste za obuku stranih snaga.

Pročitajte i ovo Marija Zaharova reakcije iz Rusije Putinova propagandistica: "NATO je u šoku zbog Macrona. Situacija za Zelenskog je katastrofalna, ništa mu neće pomoći"

Tajnica vojske Christine Wormuth rekla je da je cilj vojske spremonst za operacije velikih razmjera. 

Vojska smatra kako je "značajno nadstrukturirana" te da se radi o smanjenju "pozicija", a ne "lica", potrvrđujući da vojnici neće biti otpušteni.

Trenutna struktura američke vojske dopušta joj nešto manje od pola milijuna vojnika, dok ih je aktivno oko 450 tisuća. Plan je stoga da se broj aktivnih vojnika poveća na 470 tisuća u sljedećih pet godina.

Promjena fokusa 

Fokus američke vojske više nije na brobi protiv al-Qaide, talibana i takozvane Islamske države te je naredni cilj povećati broj vojnika u sklopu natjecanja s Kinom i Rusijom i ozbiljnije se suočiti s prijetnjama Irana i Sjeverne Koreje.

Rat u Ukrajini pokazao je pak da je potreban veći naglasak na sustave zračne obrane te visokotehnološke mogućnosti kako bi se lakše oduprla zračnim i morskim dronovima.

U posljednjoj fiskalnoj godini, koja je završila 30. rujna 2023. mornarica, vojska i zračne snage nisu uspjele unovačiti ciljan broj novih vojnika. Vojsci se priključilo malo više od 50 tisuća novaka, što je velik zaostatak od predviđenih 65 tisuća, piše AP.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Sramotan ispad pred kamerama VIDEO Vulin brutalno izvrijeđao Hrvatsku: "Misle da su kapo, a svi su ustaše. Pitao sam i Gotovinu je li ustaša"

Stoga je vojska odlučila promijeniti način novačenja prošle jeseni te je pažnju posvetila mladim ljudima koji još studiraju ili su tek završili studij i u ranim su fazama traženja posla. Osim toga, pokrenute su nove specijalizirane jedinice za novačenje, umjesto da se u tome poslu naizmjence razmjenuju vojnici, kao što je slučaj bio do sada.

Tajnica Wormuth priznala je da vojska nije dosegla željeni broj vojnih novaka od 2014. godine, što je jedan od glavnih uzroka promjena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene