Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pratili ga godinama

"Ubili smo ga na balkonu": Procurio detaljan plan napada na vođu Al-Qaide

Ayman al-Zawahiri
Ayman al-Zawahiri Foto: Afp
Američke oružane snage su, ispalivši dvije rakete iz bespilotne letjelice, ubile vođu Al-Qaide Aymana al-Zawahirija. Visokorangirani obavještac objasnio je detalje napada.

Nakon višegodišnjeg praćenja američke oružane snage ispalile su dvije rakete Hellfire iz drona koji je letio iznad glavnog grada Afganistana i usmrtile vođu Al-Qaide Aymana al-Zawahirija, objavio je u ponedjeljak američki predsjednik Joe Biden.

Pročitajte i ovo Joe Biden Rastu tenzije Biden prekinuo put zbog iranskih prijetnji: "Posvećeni smo obrani Izraela i podržat ćemo ga" Joe Biden i Fumio Kishida Društvene mreže "Doslovno ga se mora voditi okolo da se ne izgubi": Biden lunjao dvorištem Bijele kuće, a onda je napravio novi veliki gaf

Američki dužnosnici opisali su operaciju koja je pomno planirana poput one u kojoj je ubijen Osama bin Laden u svojem skrovištu u Pakistanu 2011. Analitičari kažu da ne iznenađuje to što je vođa terorističke džihadističke skupine bio u Afganistanu budući da se Al-Qaida tamo, nakon što su Talibani ponovno preuzeli vlast, kažu,  osjeća kao kod kuće.

Operacija je trajala godinama

Viši dužnosnik američke administracije rekao je da su obavještajci već nekoliko godina bili svjesni mreže za koju se procijenilo da podržava Zawahirija, ali da su tek ove godine doznali da se njegova obitelj, odnosno supruga, kći i njezina djeca, preselila u Kabul. Kako ističe visoki dužnosnik, u ovoj su operaciji američki špijuni bili izrazito oprezni.

"Identificirali smo Zawahirija na balkonu u više navrata tijekom duljeg vremenskog razdoblja", naglasio je.

Detaljan plan napada

Plan napada razvijen je tijekom svibnja i lipnja. SAD je neprestance nadzirao višekatnicu u kojoj je Zawahiri obitavao kako bi se ušlo u trag njegovu obrascu ponašanja, ali i njegove obitelji. Proučavali su konstrukciju kuće s ciljem da pogode Zawahirija, a da pritom ne unište zgradu kako bi se smanjio rizik za civile, piše France24.

Dužnosnici obrane i obavještajne službe 1. srpnja predstavili su Bidenu konačan plan operacije, koristeći detaljan model Zawahirijeve rezidencije, kao što je učinjeno prije napada na Bin Ladena. Američki je predsjednik, kazao je dužnosnik, postavljao detaljna pitanja o strukturi zgrade, vremenskim prilikama i riziku za civile.

Konačno, Biden je 25. srpnja, u vrijeme kada je još bolovao od bolesti COVID-19, donio odluku o napadu.

Na završnom su se brifingu obavještajcima pridružili i dužnosnici vlade, a protokol je izgledao kao onaj od 28. travnja 2011., kada je u Bijeloj kući tadašnji američki predsjednik Barack Obama odlučio rasporediti američke trupe za specijalne operacije u Pakistan s ciljem da uhvate Bin Ladena.

Zawahiri ubijen na balkonu

Biden, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik, tada je izrazio sumnju u operaciju smatrajući da su rizici da stvari pođu po zlu bili visoki. Osim toga, Bin Laden nije bio jasno identificiran, a odnosi s Pakistanom mogli su biti narušeni.

U slučaju Zawahirija američke trupe nisu trebale ući u zemlju, Zawahiri je bio jasno identificiran, a odnosi s Talibanima bili su gotovo nikakvi.

Na kraju završnog sastanka Biden je, kao što je Obama učinio 11 godina ranije, pitao svakog sudionika za njegovo mišljenje. "Svi su snažno preporučili odobrenje ovog cilja, a Biden je dao zeleno svjetlo", rekao je dužnosnik.

U udaru je sudjelovala američka bespilotna letjelica, naoružana s dvije precizno navođene rakete Hellfire, koje su lansirane u nedjelju u 6:18 po kabulskom vremenu.

Zawahiri je ubijen na balkonu, rekao je izvor.

Dron napunjen oštricama

Čini se da projektili nisu bili obični Hellfire, već posebna vrsta neeksplozivne verzije Hellfirea, model R9X, koja iz svog trupa izbacuje oštrice koje komadaju svoju metu, ostavljajući ljude i predmete u blizini netaknutima.

Pročitajte i ovo Joe Biden veliki udarac za teroriste Biden potvrdio da su likvidirali vođu Al-Qaide Zawahirija: "Pravda je zadovoljena"

Pročitajte i ovo Ilustracija Talibani potvrdili napad Ubijen vođa Al-Qaide? SAD proveo protuterorističku akciju: "Operacija je bila uspješna i nije uzrokovala civilne žrtve"

"Članovi Zawahirijeve obitelji u vrijeme napada nalazili su se u drugim dijelovima kuće, no nisu niti ciljani niti ozlijeđeni", rekao je obavještajac dodavši da ovaj napad zadaje značajan udarac Al-Qaidi, degradirajući njezinu sposobnost djelovanja.

"Kao što je predsjednik Biden stalno govorio, nećemo dopustiti da Afganistan postane sigurno utočište za teroriste koji bi mogli naštetiti Amerikancima", zaključio je dužnosnik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene