Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski čelnici ne skrivaju svoje oduševljenje postignutim dogovorom o planu oporavka EU-a nakon pandemije koronavirusa.


Sporazum o planu oporavka EU-a nakon pandemije koronavirusa pokazuje da je blok sposoban djelovati zajednički, pa i tijekom najjačih kriza, kao i njegovu volju da krene novim putevima u izvanrednim okolnostima, kazala je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon postizanja dogovora o financijskom planu oporavka EU-a.

Vezani članci U Bruxellesu napadnuta dva policajca Sumnja se na terorizam: U Bruxellesu jedan policajac izboden nasmrt, drugi je u bolnici Slika nije dostupna EUROPA U KAOSU 'Zašto bi Hrvatska trebala odrađivati posao Grčke?'

"Ovo je važan signal preko europskih granica o tome da je EU, i uz sve (zemlje članice EU-a) s različitom pozadinom, sposobna poduzeti akciju", kazala je njemačka kancelarka, čija zemlja predsjeda Unijom u drugoj polovici godine.

"Povijesni dogovor"

Talijanski ministar ekonomije Paolo Gentiloni na Twitteru je napisao da se radi o povijesnom dogovoru.

"Sporazum EU-a o planu oporavka nakon krize izazvane bolešću COVID-19 razlog je za slavlje jer pokazuje koliko su se europske zemlje približile", kazao je u svojim prvim ocjenama francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Mislim da vrlo legitimno možemo slaviti", kazao je Macron. Po njegovim riječima, dogovor je postignut nakon dugih i teških pregovora, tijekom kojih je trebalo raditi ustupke kako bi se pridobile i zemlje članice čiji su prigovori blokirali postizanje dogovora.

No ustupci su bili proporcionalni i potrebni kako bi se postigao plan koji će biti dovoljno učinkovit, dodao je. "Ne postoji tako nešto kao što je savršen svijet, no napravili smo napredak", izjavio je Macron.

"Izvanredno postignuće"

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis dogovor u Bruxellesu proglasio je izvanrednim postignućem za EU i Rumunjsku.

Slovački šef diplomacije Ivan Korcok napisao je kako je na zemljama članicama da dobivena sredstva potroše mudro, za ono što je najpotrebnije kako bi se gospodarstva država napravila konkurentnima na tržištu, a EU otpornijom.

Odnosi dobri nakon teških pregovora

Nizozemski premijer Mark Rutte kazao je kako su njegovi odnosi s ostalim čelnicima EU-a ostali jaki unatoč danima dugih i teških pregovora oko fonda za oporavak Europske unije od pandemije koronavirusa.

"Svi smo mi profesionalci, možemo podnijeti nekoliko udaraca", kazao je Rutte novinarima nakon što je objavljeno da je postignut dogovor, referirajući se između ostalog i na neposredne, izravne prozivke njega osobno, koje mu je tijekom pregovora uputio mađarski premijer Victor Orban.

Nizozemska je bila jedna od četiri tzv. štedljive zemlje, kojima je bio sporan prvotni prijedlog visine nepovratnih sredstava za pomoć europskim gospodarstvima. "Sretan sam s ovim dogovorom, ne vidim nikakva razočaranja u njemu", dodao je Rutte.

"Ulažemo u budućnost"

Svoje zadovoljstvo nije skrivala ni Ursula von der Leyen. "Ulažemo u budućnost Europe", napisala je na Twitteru.

Europska unija dogovorila je "ambiciozan" fond oporavka nakon pandemije koronavirusa koji će joj omogućiti da se suoči s koronakrizom "snažno i učinkovito", ocijenio je talijanski premijer Giuseppe Conte, čija je zemlja bila jedna od najteže pogođenih pandemijom koronavirusa.

"Zadovoljni smo s dogovorom oko ambicioznog plana oporavka koji će nam omogućiti da se suprotstavimo krizi sa snagom i učinkovitošću", kazao je talijanski premijer. Po njegovim riječima, Italija će dobiti 28 posto ili 209 milijardi eura, od 750 milijardi teškog plana, od čega će 81 milijarda eura biti u bespovratnim sredstvima, a 127 milijardi će biti u zajmovima.

"Uspjeli smo"

"Uspjeli smo", kratko je na Twitteru napisao slovenski premijer Janez Janša.

Podsjetimo, čelnici zemalja članica postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

"Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju