Obavijesti Pretražite Navigacija
Završili maratonski pregovori

Andrej Plenković otkrio koliko milijardi eura ide Hrvatskoj. Otkrio i koliko ih je bespovratno, a koliko kroz zajmove

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer na svojem je Twitteru u utorak u ranim jutarnjim satima objavio kako su čelnici država članica Europske unije nakon pet dana pregovora napokon postigli dogovor o novom prijedlogu plana za oporavak i sedmogodišnjeg proračuna.

Čelnici zemalja članica Europske unije postigli su nakon pet dana maratonskih pregovora dogovor o planu oporavka EU-a teškom 750 milijardi eura i sedmogodišnjem proračunu od 1074 milijarde eura.

Pročitajte i ovo Dubrovnik Forum 2023. - 23 Dubrovnik Forum Plenković na jugu u međunarodnom društvu: ''Hrvatska će pomoći Ukrajini'' Zoran Milanović, Nino Raspudić NAKON RASPUDIĆEVE KRITIKE HDZ na braniku Plenkovića: ''Milanovićev ljevičarski potrčko i najodaniji mališan nanosi štetu Hrvatima u BiH''

Premijer Andrej Plenković objavio je u utorak na svom Twitteru u ranim jutarnjim satima da su čelnici zemalja članica EU-a postigli dogovor o novom prijedlogu plana za oporavak i sedmogodišnjeg proračuna.

"Završio je sastanak #EUCO. Usvojili smo #NextGenerationEU i #EUBudget za idućih 7 godina. U Hrvatsku donosimo 22 milijarde eura koje su jamstvo brzog gospodarskog oporavka i daljnjeg ravnomjernog razvoja zemlje!" objavio je premijer Plenković na Twitteru.

5,9 milijardi nepovratno

"Mislim da svi, kao šefovi država ili vlada možemo iskazati zadovoljstvo da je došlo do kompromisa, koji je jako dobar, zato što su svi nešto dobili, a najviše će dobiti proces gospodarskog oporavka u državama članicama", izjavio je Plenković, nakon završetka maratonskog samita, koji je trajao pet dana.

Hrvatska će iz novoga Višegodišnjeg finanancijskog okvira (VFO) imati nešto više od 12,6 milijardi eura i iz novog instrumenta EU sljedeće generacije (NGEU) 9,4 milijarde eura. Od tih 9,4 milijarde, nešto više od 5,9 milijardi su bespovratna sredstva, a 2,350 milijardi su zajmovi.

"Ovo je postignuće bez presedan. Dobili smo više nego dvostruko sredstava nego u prvih sedam godina članstva", rekao je Plenković. Nacionalna omotnica koju je Hrvatska imala u VFO-u za 2014-2020. iznosi 10,7 milijardi eura.
Plenković je istaknuo da je unutar nacionalne omotnice uspio izlobirati dodatnih 400 milijuna eura pozivajući se na argument da je Hrvatska jedina članica, koja je koristila samo jedan VFO i još 100 milijuna za ruralni razvoj.

Michel: Ključni trenutak na europskom putovanju

"Uspjeli smo. Vjerujem da će ovaj dogovor biti promatran kao ključni trenutak na europskom putovanju, ali će nas također uvesti u budućnost", izjavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u utorak u ranim jutarnjim satima.

"Ovaj sporazum šalje konkretan signal da je Europa snaga za akciju", kazao je Michel na konferenciji za novinare.

"Ne radi se samo o puno novca, već o radnicima i obiteljima, njihovim radnim mjestima, zdravlju i njihovoj dobrobiti", istaknuo je Michel.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je da se radi o "uistinu povijesnom" sporazumu te da je uvjeren da plan oporavka i višegodišnji financijski proračun mogu odgovoriti na izazov koji predstavlja pandemija koronavirusa.

"Ovo je samit čiji su zaključci uistinu povijesni (...) prvi put smo uspostavili kolektivni plan oporavka i s tim planom ćemo tijekom naredne tri godine gotovo udvostručiti europski proračun", kazao je šef francuske države.

"Veličanstveno je vidjeti da smo uspjeli. Učinili smo golemi korak i zacrtali budućnost Europske unije", kazala je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nakon gotovo 100 sati pregovaranja.

Zapelo na iznosu bespovratnih sredstava

Uz brojna neslaganja, lideri EU-a nisu se mogli dogovoriti o iznosu bespovratnih sredstava u predloženom planu gospodarskog oporavka EU-a pogođenog pandemijom koronavirusa.

Pet štedljivih članica na čelu s Nizozemskom tražilo je, prema diplomatskim izvorima, 350 milijuna eura bespovratnih sredstava i jednak iznos u zajmovima.

Ostale članice protivile su se smanjenju bespovratnih sredstava ispod 400 milijardi eura.

"Njihova inicijalna logika bila je da sve ide kroz zajmove. Logika je 22 druge države članice i Europske komisije da Unija postoji i da pokaže solidarnost", rekao je Plenković u ponedjeljak.

Pregovori 27 članica bloka nastavljeni su u ponedjeljak, a dogovor je napokon postignut u utorak rano ujutro..

Plan za oporavak od 750 milijardi eura predviđa 390 milijardi bespovratne pomoći i 360 milijardi zajmova.

Posljednji europski maratonski samit održan je 2000. u Nici i trajao je punih pet dana.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene