Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Rat riječima između Kongresa i Bijele kuće

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Intenzivirajućim ratom riječima oko slanja dodatnih američkih snaga u Irak, predsjednica Predstavničkog doma Kongresa Pelosi je optužila predsjednika Georgea W. Busha kako igra političke igre s životima američkih vojnika, što je Bijela kuća azvala 'otrovnom' optužbom.

'Predsjednik zna da zbog toga što su postrojbe u pogibelji mi nećemo prekinuti financiranje. Zbog toga se tako žuri da ih dovede u pogibelj', izjavila je Pelosi za ABC, prenosi u subotu američki tisak. 

Pročitajte i ovo Pripadnici Hrvatske vojske u službi glasali su na posebnim biračkim mjestima - 3 Posebna biračka mjesta Izašli na birališta: Pogledajte kako su glasali hrvatski vojnici i vojnikinje Slika nije dostupna Kongres protiv slanja pojačanja u Irak

Glasnogovornica Bijele kuće Dana Perino je uzvratila: 'Dovoditi u pitanje predsjednikove motive i sugerirati da on zbog nekih političkih razloga požuruje postrojbe u pogibelj nije primjereno, netočno je i nije sretno'.

Oštra razmjena poruka između Kongresa i Bijele kuće uslijedila je nakon što su Predstavnički dom i Senat najavili da će idućega tjedna uvojiti neobvezujuće rezolucije u kojima se protive novom jačanju američkih snaga u Iraku za 21.500, pored postojećih oko 132.000 vojnika.

Novo demokratsko vodstvo oba doma Kongresa zagovara postupno povlačenje američkih snaga i prebacivenje ovlasti na iračke snage sigurnosti, za što pridobija i sve više republikanskih zastupnika.

'Bijela kuća radi vrlo agresivno, zavrće ruke, čini sve što treba
kako bi odvratila ljude od naše rezolucije, od bilo koje rezolucije', izjavio je republikanski senator Chuck Hagel, supredlagač senatske rezolucije, za emisiju 'Newsmaker' javnog TV kanala C-SPAN.

Očekuje se da će Bush, suočen s ispitivanjima koja pokazuju kako se američka javnost snažno protivi povećanju kontigenta u Iraku, u govoru o stanju nacije koji će u utorak održati u Kongresu braniti svoj plan za Irak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene