Špijunski balon, ilustracija
Špijunski balon, ilustracija Foto: "AFP PHOTO / US NAVY"

Kina je u srijedu objavila da su američki baloni na velikim visinama preletjeli iznad područja Xinjianga i Tibeta te da će poduzeti mjere protiv američkih entiteta koji ugrožavaju kineski suverenitet.


Washington i Peking u svađi su zbog letećih objekata nakon što je vojska SAD-a ovaj mjesec oborila, kako je navela, kineski "špijunski balon" iznad obale Južne Karoline.

Kina tvrdi da se radilo o civilnom balonu u znanstvene svrhe, tj. meteorološkom balonu, a tada je zbog cijele situacije američki državni tajnik Antony Blinken otkazao posjet Pekingu.

Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Kineski špijunski baloni iznad Japana? "Povrede zračnog prostora potpuno su neprihvatljive"

Kina je odlučno odbacila optužbe za špijunažu kazavši da je riječ o istraživačkom balonu koji je skrenuo s rute zbog "više sile" i optužila SAD za pretjeranu reakciju.

Kina također podsjeća da su od svibnja 2022. američki baloni ušli bez dozvole u kineski zračni prostor više od deset puta.

"Bez dopuštenja mjerodavnih kineskih vlasti SAD je ilegalno letio u kineskom zračnom prostoru najmanje deset puta, uključujući i prelete iznad Xinjianga i Tibeta", rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

Vlatko Cvrtila o obaranju objekata iznad Amerike Je li rušenje NLO-a uvod u novi rat? Stručnjak objasnio zašto ih obaraju baš sad

Washington je u međuvremenu na crnu listu stavio šest kineskih tvrtki i institucija povezanih s navodnim kineskim programom nadzora.

"SAD je upotrijebio silu, pretjerano reagirao, eskalirao situaciju i iskoristio je kao izgovor za protuzakonito sankcioniranje kineskih kompanija i institucija", rekao je Wang.

Poručio je da će Kina u skladu sa zakonom poduzeti protumjere protiv američkih entiteta koji potkopavaju suverenost i sigurnost Kine.

Blinken, koji je zbog balona otkazao posjet Pekingu, razmatra sastanak s kineskim glavnim diplomatom Awangom Yiem ovaj tjedan u Münchenu.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju