Obavijesti Video Pretražite Navigacija
INCIDENT S KINEZIMA

Srušeni špijunski balon Amerikancima budi jeziva sjećanja na Drugi svjetski rat

Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski
Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Foto: AFP PHOTO / CHASE DOAK
Američko ratno zrakoplovstvo u nedjelju je potvrdilo da je srušilo kineski špijunski balon koji je prije nekoliko dana uočen na nebu iznad Sjedinjenih Država, što je događaj koji Amerikancima budi sjećanje na napade balonima koje su japanske snage izvele protiv SAD-a u Drugom svjetskom ratu.

Japanska vojska je od studenoga 1944. do travnja 1945. godine lansirala oko 9300 balona koje su zračne struje nosile od Japana do Sjeverne Amerike.

Baloni punjeni vodikom su imali mehanizam koji ih je držao na visini od 10.000 metara oko tri dana, što je bilo dovoljno da ih jaka zračna struja donese do teritorija Sjedinjenih Država.

Baloni su nosili kombinacije zapaljivih i rasprskavajućih bombi. Japanci su htjeli da baloni eksplodiraju u šumovitim područjima Amerike i izazovu požare, odvlačeći pozornost SAD-a od rata dok se pokušavao boriti s požarima kod kuće.

Balon bombe, koje su Japanci nazvali "Fu-Go" bile su prvo oružje koje je imalo interkontinentalni domet, a ti letovi bili su napadi s najvećim dometom u povijesti dotadašnjeg ratovanja.

Točno dva dana nakon što je lansiran prvi balon, patrola američke mornarice uz obalu Kalifornije uočila je u moru krhotine naprave i japanske oznake pa su upozorili FBI. Tek dva tjedna kasnije, kada je u moru pronađeno još krhotina balona, američka vojska je shvatila važnost upozorenja.

U iduća četiri tjedna izvještaji o balonima pojavili su se diljem zapadnog dijela Amerike, jer su Amerikanci počeli pronalaziti tkaninu od balona ili su čuti eksplozije.

U početku je vojska brinula da nose kemijsko ili biološko oružje. Sumnjali su da su baloni lansirani iz obližnjih japanskih logora za preseljenje ili njemačkih logora za ratne zarobljenike.

Baloni bombe, od kojih je oko 300 pronađeno ili opaženo u SAD-u i Kanadi, a neki u Meksiku, nisu izazvali veću štetu jer su došli u vremenu kišne sezone, ali su ipak odnijeli šest ljudskih života.

Pročitajte i ovo Kineski balon za kojeg Amerikanci vjeruju da je špijunski Vjeruju da je špijunski VIDEO Biden izdao naredbu: Američka vojska oborila kineski balon, pogledajte trenutke pada

Pastor Archie Mitchell, njegova trudna supruga Elsie i petero druge djece otišli su 5. svibnja 1945. u Oregonu na piknik. Djeca su otkrila balon i slučajno aktivirala eksploziv, a preživio je jedino pastor.

Američke vlasti, koje su u početku tajile informacije o balonima da se ne bi širila panika i dezinformacije, odlučila je nakon tog incidenta obavijestiti javnost da bi spriječila nesreće.

Japanska vojska je već ranije, zbog toga što nije imala nikakvih informacija o učincima balona-bombi, odlučila obustaviti program, a poginuli Amerikanci su imali nesreću da su stradali od balona koji su zadnji lansirani.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene