Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Radikali nude koaliciju Koštunici

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnik Srpske radikalne stranke (SRS) Tomislav Nikolić, koji na dužnosti predsjednika stranke zamjenjuje haškog optuženika Vojislava Šešelja, izjavio je danas da će, bude li potrebno, predsjedniku Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislavu Koštunici ponuditi zajedničko formiranje vlade nakon izvanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji 11. svibnja.

Nikolić je, na konferenciji za novinare, kazao da je spreman "treći put" ponuditi Koštunici zajedničko sastavljanje vlade, ali da Koštunica ne može računati na premijersko mjesto s obzirom na to da je nemoguće da DSS na izborima osvoji više glasova od radikala.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Koalicija - 1 Postizborna slagalica Tko će komu? Nitko ne odaje s kim će koalirati nakon izbora, no ime jedne stranke čuje se najviše: "Ako netko izda..."

"Smatram da premijer treba biti iz one stranke koja osvoji najviše glasova na izborima", kazao je Nikolić, dodajući da je ta stranka otvorena za suradnju s onim strankama nacionalnih manjina koje neće biti na izbornim listama drugih stranaka, te da će njima ponuditi i da zajedno sa SRS-om formiraju tijela lokalne samouprave, pokrajinske institucije i vladu, čak ako njihovi glasovi radikalima ne budu potrebni.

"Otvoreni smo za koaliciju sa strankama koje nemaju program suprotstavljen programu SRS-a", kazao je Nikolić i odbacio mogućnost bilo kakve suradnje s istaknutim pojedincima iz Demokratske stranke, stranke G 17 Plus, Liberalno-demokratske partije, Sandžačke demokratske partije i Lige socijaldemokrata Vojvodine.

Na izvanredne parlamentarne izbore SRS će izaći s izbornom listom pod nazivom "SRS - Dr. Vojislav Šešelj", a na lokalne i pokrajinske koji će se održati istoga dana s listom "SRS - Tomislav Nikolić", najavio je Nikolić, dodajući da SRS još nije odlučila tko će biti kandidat za mandatara u slučaju pobjede na izborima.

U predizbornoj kampanji, kazao je Nikolić, SRS će ustrajati na tome da je Kosovo sastavni dio Srbije i da Srbija u Europsku uniju (EU) može ući samo s Kosovom kao svojim sastavnim dijelom.

"SRS ne želi kampanju pretvoriti u borbu mišljenja o tome treba li Srbija ući u EU ili ne. Srbija treba biti u EU, ali postoje razlike među političarima o tome kada i pod kojim uvjetima se to treba dogoditi", kazao je Nikolić. On je dodao da će "smjena vlasti biti bezbolna i dobra" za Srbiju te najavio da u slučaju pobjede radikala niti jedna strana investicija neće biti ugrožena.

Predsjednik Boris Tadić je na prijedlog Vlade u četvrtak ujutro raspustio Skupštinu Srbije i raspisao parlamentarne izbore za 11. svibnja, za kada su već zakazani i lokalni i pokrajinski izbori.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene