Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Možda vas iznenadi

Evo što je Putin otkrio u jednom od rijetkih intervjua

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ruski predsjednik Vladimir Putin jasno je poručio Zapadu - svaka akcija bez odobrenja Vijeća sigurnosti UN-a bila bi agresija.

Čvrsti dokazi, a ne glasine, kako je režim Bašara al Asada upotrijebio kemijsko oružje protiv preko 1.400 civila, otvorili bi mogućnost da Rusija u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda podrži rezoluciju, kojom bi se odobrio napad na Siriju, poručio je ruski predsjednik Vladimir Putin, u intervjuu za rusku Televiziju jedan i agenciju AP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna S njim se slaže i Moskva Kerry zaprijetio Asadu u slučaju kršenja dogovora o razoružanju Slika nije dostupna Napad sve neizvjesniji VIDEO Pogledajte Kerryjev 'gaf' koji je omogućio nastanak ruskog plana za Siriju

>> Obama uvjeren da će Kongres izglasati napad na Siriju

'Svi ostali razlozi i planovi da se koristi sila protiv neovisne i suverene države su neprihvatljivi i ne mogu se nazvati drugačije nego agresija', istaknuo je Putin.

'Mi ćemo biti spremni reagirati tek onda kada nas uvjere, predstavljajući nam vrlo čvrste dokaze, do kojih je došao tim istražitelja UN-a u Siriji, o tome tko je točno koristio kemijsko oružje i koje točno vrste', inzistira ruski predsjednik.

Poručio je kako bi bilo dobro pričekati rezultate do kojih će doći inspektori UN-a.

'Već sam i ranije rekao kako mislim da je apsolutno smiješno da vojska sirijskog režima, koja je danas zapravo u ofanzivnoj poziciji, i u nekim regijama je opkolila takozvane pobunjenike, i na putu je da ih savlada, koristi zabranjeno kemijsko oružje', naglašava Putin.

'Čak i u SAD-u ima stručnjaka koji sumnjaju u valjanost onoga što se predstavlja tamošnjoj javnosti, kad je riječ o uporabi kemijskog oružja. Ti stručnjaci ne isključuju mogućnost da su zapravo pobunjenici izveli takav napad, kako bi svoje zapadne saveznike isprovocirali i dali im povod za vojnu intervenciju u Siriji', razmišljanje je koje je novinarima ponudio Putin.

Potvrdio je da je Rusija isporučila Asadovoj vojsci dio naručenih raketa S-300, ali je dodao kako su nove isporuke sada stopirane.

Za snimke iz Damaska, koje su napravljene nakon napada kemijskim oružjem, Putin je rekao kako su užasne, ali da to i dalje ne odgovara na pitanje tko je što napravio i tko je kriv za to zlodjelo. 'Sve u svemu, kako god strašna ta slika bila, ona ne može biti dokaz ničije krivice', zaključio je Putin.

O svojem odnosu s Obamom

Putin je odgovarao i na pitanja o odnosu s amričkim predsjednikom Barackom Obamom, primjerice na pitanje o govoru tijela između njih dvojice, koji sugerira težak surađivački odnos.

'Postoje, naravno, gestikulacije koje se mogu interpetirati samo na jedan način, ali nitko nikad nije vidio takve gestikulacije od Obame prema meni ili obratno i nadam se da se to nikad neće niti dogoditi. Sve ostalo je fantazija', rekao je Putin.

'Američki narod nije izabrao predsjednika Obamu da bude ugodan prema Rusiji. Vaš pokorni sluga (misli na sebe) nije izabran od naroda Rusije da bude ugodan i prema drugima. Radimo i prepiremo se oko nekih tema. Mi smo ljudi', dodao je Putin.

Oko Snowdena

Ruski predsjednik osvrnuo se i na slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena i nije koristio suptilan pristup.

'Predstavnici američkih specijalnih službi, nadam se da se neće naljutiti, ali mogli su biti profesionalniji, kao i diplomati. Nakon što su otkrili kako leti prema nama te da leti kao putnik u tranzitu, stigao je pritisak sa svih strana - od Amerikanaca, Europljana - umjesto da da su mu dozvolili da ode u zemlju u kojoj mogu lakše djelovati', naglasio je Putin.

Gay je okej

Čelnik Rusije, ističe, nema nikakvih problema u radu i odnosu s gay ljudima.

'Uvjeravam vas da ja radim s takvim ljudima i ponekad im dodijeljujem državne nagrade ili ordenje za njihova postignuća na raznim poljima. Imamo posve normalne odnose i ne vidim tu ništa sporno. Kažu da je Petar Ilič Čajkovski bio homoseksualac. Iskreno, ne volimo ga zbog toga, ali on je bio velik glazbenik i svi volimo njegovu glazbu. Pa što?', kaže Putin.

OI Soči i terorističke prijenje

Terorizam je bilo pitanje vezano i za nadolazeće zimske OI u Sočiju.

'Teroristi su uvijek prijetnja nekome. Ako ih se bojimo, to znači da su pobijedili. No, to ne znači da možemo imati 'neka sve ide dođavola' stav prema toj prijetnji. Moramo učiniti sve kako bi zaustavili te prijetnje i ne dopustili tim teroristima šansu da pokažu svoju brutalnost i mržnju prema ljudskom rodu', ističe ruski predsjednik.

Oko Navalnog

Njegov protukandidat na proteklim predsjedničkim izborima, Aleksej Navalnij, isto tako je bio tema intervjua.

'Taj se gospodin namjerio na vrlo pomodnu temu borbe protiv korupcije, a ja opet kažem, da bi se borio protiv korupcije, moraš i sam biti čist, no tu postoje problemi i u tom smislu sumnjan na to da je to samo način za pridobivanje glasova, a ne iskrena želja za rješavanjem problema', zaključio je Putin.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene